Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,55 Ft
Euró
388,21 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,209 $

Újabb rakétakilövést hajtott végre a SpaceX

Az amerikai magánkézben lévő techcég 58 Starlink műholdat és 3 Skysat szondát bocsátott ki a világűrbe.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai magánkézben lévő techcég 58 Starlink műholdat és 3 Skysat szondát bocsátott ki a világűrbe.

Május és június eléggé sűrűnek ígérkezett Elon Musknak és vállalatának, a SpaceX-nek, ugyanis mindössze négy hét leforgása alatt sikerült kiküldeniük két asztronautát az ISS fedélzetére, felrobbant egy tesztrakétájuk, valamint 60 műholdat állítottak Föld körüli pályára. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Június 13-án, helyi idő szerint délután 5:21-kor újabb 58 Skylink-szatellitet lőttek ki Floridából a világűrbe, ezzel már 500 fölé nőtt az ingyenes internetkapcsolat kialakítására megálmodott műholdak száma az univerzumban.

Bár egyelőre még gyerekcipőben jár a kísérlet, ha minden az eredetileg tervezett ütemben zajlik, előreláthatólag öt éven belül a Föld bármely pontján vezeték nélkül kapcsolódhatunk bármelyik SpaceX-szatellitre és élvezhetjük a korlátlan hozzáférést a világhálóhoz.

Elon Musk célja ugyanis az, hogy a világ 4 milliárd internet nélkül élő embere számára is biztosítsa az azonnali elérést az internethez, ezzel szeretné felgyorsítani a telekommunikáció fejlődését az elmaradottabb régiókban – mindezt természetesen teljesen ingyenesen teszi.

A Skylink műholdakat a jól bevált Falcon 9 rakétával bocsátották a világűrbe, majd a pályára állásuk után a hordozóegység 15 perc múlva sikeresen visszatért az óceán közelében létrehozott leszállóbázisra.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/a-marsi-mikroorganizmusok-oriasi-jarvanyokat-idezhetnek-elo-a-foldon/