18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,12 Ft
Euró
388,15 Ft
Font
452,77 Ft
Bitcoin
63,687 $

A Kongóban elkövetett szexuális visszaélések miatt felfüggesztette a WHO finanszírozását az EU

Aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hogyan kezeli a szexuális visszaélések miatt kirobbant botrányt, így az Európai Bizottság felfüggesztette a WHO kongói programjainak finanszírozását.

Fotó: Unsplash/Annie Spratt
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A Reuters hírügynökséghez eljuttatott, október 7-én kelt, “ÉRZÉKENY” feliratú levélben az Európai Bizottság a WHO-t öt programja finanszírozásának azonnali felfüggesztéséről tájékoztatta. Ezek között az ebolával és a koronavírussal kapcsolatos programok is szerepelnek – számolt be a Channel News Asia a Reuters hírügynökségre hivatkozva. 

A bizottság a Reuters megkeresésére megerősítette a döntést, amely összesen több mint 20,7 millió eurós összeget jelent. Az Európai Bizottság közölte: elvárja a partnereitől, hogy „erős biztosítékokkal rendelkezzenek az ehhez hasonló elfogadhatatlan incidensek megelőzésére, és határozottan lépjenek fel az ehhez hasonló helyzetekben”. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

„A bizottság átmenetileg felfüggesztette a kifizetéseket, és tartózkodik a WHO által a Kongói Demokratikus Köztársaságban végzett humanitárius tevékenységekhez kapcsolódó új finanszírozások megítélésétől. Ez az intézkedés nem érinti a WHO máshol végzett műveleteinek uniós finanszírozását” – áll a közleményben.

Az uniós finanszírozás felfüggesztése súlyos diplomáciai nyomást gyakorol a WHO-ra és az ügynökség főigazgatójára, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszra, hogy további lépéseket tegyenek a dokumentált visszaélések, jogsértések, és a vezetői hanagyság ügyében, és erőfeszítéseket tegyenek annak érdekében, hogy hasonló esetek bárhol megismétlődhessenek. 

Egy független bizottság a múlt hónapban közölte, hogy mintegy 83 segélyszervezet munkatársai – egynegyedük a WHO alkalmazottja – szexuális kényszerítést és szexuális bántalmazást követett el Kongóban a 10. ebolajárvány idején. A bizottság jelentése kilenc nemi erőszakkal kapcsolatos vádat említett. 

Az Európai Bizottság levelét egy példányban a Code Blue Campaign részére is megküldték. A szervezet célja, hogy véget vessen az ENSZ civil és katonai alkalmazottai által elkövetett szexuális bűncselekmények büntetlenségének.

A Tedrosznak címzett levél a bizottság “rendkívüli aggodalmának” ad hangot a “bizonyítékok nagyságrendje” miatt. A levélben biztosítékot várnak arra, hogy az áldozatok megkapták a megfelelő védelmet és kártérítést, valamint arra, hogy a WHO lépéseket tesz annak érdekében, hogy a feltételezett elkövetőket az ENSZ vagy a segélyszervezetek ne alkalmazzák újra. A bizottság a „WHO-n belül a vádak és bizonyítékok kezelésének hanyagságáért fennálló egyéni felelősségek” független áttekintését is sürgeti.

A bizottság 30 napos határidőt adott a WHO-nak a válaszra, mely után Brüsszelnek további 30 napra lesz szüksége ahhoz, hogy döntést hozzon a kifizetések folytatásáról vagy további felfüggesztéséről.

A WHO múlt héten mutatta be tervét arra vonatkozóan, hogy hogyan kívánja megakadályozni a helyszíni műveletek során alkalmazott segélyszervezetek további visszaéléseit, és azt ígérte, hogy gyökeresen átalakítják az ügynökség kultúráját. 

Dr. Gaya Gamhewage, a WHO szexuális kizsákmányolás-, bántalmazás- és zaklatás-megelőzéssel és reagálással megbízott igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy több nő számolt be szexuális bántalmazásról, melyeket a segélyszervezetek munkatársai követtek el 2018 és 2020 között, az ebola-válság idején. 

Megismételte, hogy a WHO a nemi erőszakkal kapcsolatos vádakat a nemzeti hatóságokhoz utalja kivizsgálásra, és közölte, hogy a WHO mind a 83 ügyiratot elküldi az ENSZ New York-i nyomozóinak, hogy intézkedhessenek az összes ügynökség érintett alkalmazottaival szemben.