Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Szexuális zaklatási ügybe keveredett a WHO

Fotó: Flickr/World Bank Photo Collection
not image

Borbély Fanni

2021. május 14. - 22:21

Európai diplomaták komoly aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hogyan kezelte a saját személyzetét érintő szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakat.

Az Associated Press vizsgálata azt állította, hogy a WHO felső vezetése a 2018-as kongói ebola-járvány kitörése során több olyan vádról is értesült, amelyek legalább két orvosát érintették.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A nyomozás során közzétett szerződésen állítólag két WHO-alkalmazott írta alá az egyik orvos és egy fiatal nő közötti megállapodást, akit állítólag teherbe ejtett. A WHO nem kívánta kommentálni az AP által közölt konkrét vádakat majd közölte, hogy megvárja a kongói járvány kitörése során történt szexuális visszaélések kivizsgálására tavaly októberben létrehozott bizottság eredményeit.

Ujvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy a Bizottság “alaposan figyelemmel fogja kísérni az AP által végzett vizsgálatokat”. Ujvári szerint a Bizottság kész felülvizsgálni vagy felfüggeszteni a finanszírozást “bármely olyan partner esetében, amely nem felel meg az előírt magas etikai és szakmai szabályoknak és normáknak”. Tavaly az Európai Bizottság mintegy 114 millió eurót adott a WHO-nak.

Az Egyesült Királyság genfi ENSZ-nagykövete is kommentálta a vádakat:

“Az Egyesült Királyság zéró toleranciát alkalmaz a szexuális kizsákmányolással és zaklatással szemben – és ez kiterjed az általunk finanszírozott valamennyi nemzetközi szervezetre. Sürgős tárgyalásokat folytatunk a WHO-val és más nagy adományozókkal, hogy megállapítsuk a tényeket”

– mondta Simon Manley.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány, az ügynökség harmadik legnagyobb finanszírozója közölte, hogy elvárja az ENSZ-szervezetektől, hogy a lehető leggyorsabban folytassanak alapos vizsgálatokat a szexuális visszaélések ügyében – írja az Euronews.

Clare Wenham, a London School of Economics globális egészségpolitika adjunktusa szerint “riasztó”, hogy a WHO nem kommentálja a jelentéseket: “Sok szó esik arról, hogy a WHO-nak több pénzt kellene adni, de nem hiszem, hogy bármelyik kormánynak el kellene köteleznie magát erre, amíg nem tudjuk, hogy ez egy olyan szervezet, amelyben megbízhatunk.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.