Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,981 $

Kína: Tajvannak nincs joga csatlakozni az ENSZ-hez

Kína szerdán ragaszkodott ahhoz, hogy Tajvannak nincs joga csatlakozni az ENSZ-hez, miután az Egyesült Államok fokozta a feszültséget azzal a felhívással, hogy a demokratikus szigetnek nagyobb szerepet kellene vállalnia a világszervezetben.

...svg content...Fotó: Unsplash/Henry & Co.
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden egy nyilatkozatban – amelyet az ENSZ-közgyűlés 50 évvel azóta adott ki, hogy megszavazta Peking helyét és kizárta Tajpejt, sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Tajvan egyre inkább kirekesztetté vált a világ színpadán.

„Mivel a nemzetközi közösség példátlanul sok összetett és globális problémával néz szembe, minden érdekelt fél számára létfontosságú, hogy segítse e problémák kezelését. Ebbe beletartozik az a 24 millió ember is, aki Tajvanon él” Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

– mondta Blinken.

„Tajvan értelmes részvétele az ENSZ rendszerében nem politikai, hanem pragmatikus kérdés. Ezért arra bátorítunk minden ENSZ-tagállamot, hogy csatlakozzon hozzánk és támogassa Tajvan erőteljes, érdemi részvételét az ENSZ-rendszer egészében és a nemzetközi közösségben”

– tette hozzá.

Kína Tajvant – ahonnan a nacionalista erők 1949-ben menekültek el, miután a kommunistákkal szemben elveszítettek egy polgárháborút – tartománynak tekinti, amely az újraegyesítésre vár, szükség esetén erőszakkal. Blinken nyilatkozatára Kína éles hangú, bár ismerős nyilatkozatokkal reagált, amelyekben hangsúlyozta álláspontját, miszerint Tajvan kormányának nincs helye a globális diplomáciai színpadon.

„Tajvannak nincs joga csatlakozni az ENSZ-hez. Az Egyesült Nemzetek Szervezete egy szuverén államokból álló nemzetközi kormányzati szervezet… Tajvan Kína része”

– mondta újságíróknak Ma Xiaoguang, a pekingi Tajvan-ügyi hivatal szóvivője.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten egy televíziós fórumon azt mondta, hogy az Egyesült Államok kész megvédeni Tajvant bármilyen kínai inváziótól. Ezeket a megjegyzéseket a Fehér Ház Kína figyelmeztetései közepette gyorsan visszavonta, folytatva a kétértelműség stratégiáját azzal kapcsolatban, hogy Kína támadása esetén sor kerülne-e katonai beavatkozásra.

Blinken rámutatott arra, hogy Tajvan ki van zárva a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezethez és az Egészségügyi Világszervezethez kapcsolódó ülésekről. Megjegyezte, hogy Tajvant a koronavírus-járványra adott „világszínvonalú” válaszlépéseiért – amelyek a korai beavatkozás után nagyrészt megkímélték a szigetet –, és hogy évente több tízmillió utas fordul meg tajvani repülőtereken.

(AFP)

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.