Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

Atomrakétákkal sürgetné a NASA a Mars-programot

Az amerikai űrügynökség attól tart, hogy a kínaiak hamarabb felérhetnek emberekkel a vörös bolygó felszínére, ezért komoly dollármilliárdokat terveznek egy atommeghajtású rakéta fejlesztésébe táplálni.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A United Press International értesülései szerint szerdán igencsak intenzív tárgyaláson voltak túl a NASA szakemberei, akik arra sürgették az amerikai döntéshozókat, hogy támogassák azokat a tervezeteiket, melyek révén egy atommeghajtású rakéta segítségével embereket szállíthatnak a Marsra a következő évtized végéig.

Mivel a riválisnak számító Kína már javában fejleszt, ezért félő, hogy lemaradnak a kulcsfontosságú űrversenyben, a kudarc elkerülése végett ezért a nukleáris technológia fellendítését célozták meg.

A NASA pénzügyi vezetője, Bhavya Lal elmondta, az Egyesült Államoknak továbbra is versenyben kell maradnia a vörös bolygóért, és nem szabad, hogy az egyre feszültebb űrharcban hátul kullogjanak, amire sajnos nagy esélyt lát a feltörekvő nagyhatalmak fejlesztései kapcsán.

Minden bizonnyal a kínai hiperszonikus, atomtölteteket is hordozni képes rakétáinak tesztelése sarkallhatta arra az amerikai űrhivatalt, ideje lépni, hiszen még az Egyesült Államok hadseregét is meglepte, amit a távol-keleti ország végrehajtott.

A Kongresszus és a NASA megerősítették, 2033-ig embert szeretnének küldeni a Mars felszínére, miközben az atommeghajtásért felelős tudományos biztos, dr. Roger Myer határozottan kijelentette, ez a határidő egyszerűen kivitelezhetetlen.

Mindeközben a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) közölte, 2033-ra asztronautákkal hódíthatják meg a vörös bolygót, és mivel a forradalmi rakéták tesztjei már javában zajlanak, így könnyen elképzelhető, hogy beelőzik a konkurens USA-t.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.