Dollár
395,07 Ft
Euró
417,12 Ft
Font
483,61 Ft
Bitcoin
17,272 $

Kína szerint nem hiperszonikus atomrakétát, hanem űrhajót teszteltek augusztusban

TÉMÁK:
#hadiipar #Kína
MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Két hónappal ezelőtt felröppentek a hírek, hogy Kína egy nukleáris töltettel felszerelt hiperszonikus rakétát tesztelt, Peking azonban váltig tagadja az információk hitelességét.

Az ország külügyminisztériumának szóvivője, Csao Licsien hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nem egy atomrakétáról volt szó, hanem egy űrhajóról, amit augusztusban ellenőrizek az egyik bázison – írta a CNN hírportál.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Egy rutintesztet hajtottunk végre, aminek középpontjában az űrhajók újrahasznosítási technológiája állt, melynek segítségével csökkenthetjük az univerzumba kilőtt egységek költségét, valamint megvédhetjük általa a környezetet is” – magyarázta Licsien.

A szóvivő hozzátette, más országok is lebonyolítottak már hasonló, békés kísérletet, ezért nem érti, miért éppen hadiipari nehézlövegekre gondol egyből a nyugati média, amikor nagyobb méretű szerkezeteket látnak elsuhanni Kína fölött.

Az eredeti, anonim források egyébként továbbra is kitartanak állításaik mellett, szerintük ugyanis az amerikai hírszerzés is tudott róla, hogy atomrakétákat tesztel a kommunista rezsim, és azért követték nyomon a történéséket, mivel fejlett eljárással elkészített modulokat lőttek ki.

Ezzel szemben Licsien váltig tagadja ezeket az infómorzsákat, szerinte az űrhajó tesztelése csak jót hozhat Kínának, és semmiképpen sem árthatnak vele a rivális nagyhatalmaknak:

Kína továbbra is elkötelezett a más országokkal való együttműködésre, hiszen csak közösen fejlődhetünk, és ezáltal hódíthatjuk meg a jövőben a világűrt.”