Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Rendkívül hatékonynak tűnik a Pfizer-vakcina harmadik adagja

A delta variáns terjedése idején a harmadik oltás hatékonysága kapcsán elvégzett tesztelések során 95,6 százalékos effektivitást mértek.

MTI/Bruzák Noémi
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A legújabb kutatás során az úgynevezett booster shotokat ellenőrizték 16 évnél idősebb személyeknél, akik 11 hónappal a második dózis után vizsgálták a harmadik oltás hatékonyságát.

A kontrollcsoport tagjai két rendes oltás után harmadikként placebót kaptak, míg a boostert kapott csoportban mindössze öt fertőzöttet találtak, a másikban 109-et a 444 portál beszámolója szerint. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Súlyos megbetegedést egyszer sem észleltek, miközben kiderült, hogy a tesztalanyok életkorának mediánja 53 évnek bizonyult, de mivel csak egy kisebb csoportot vizsgáltak, így nem jelenthető ki egyértelműen a 95,6 százalékos effektivitás.

Tudniillik az első és második adag Pfizer-vakcina esetében is 90 százalék fölötti hatékonyságot jósoltak a gyártó kutatói a készítménynek a klinikai tesztek után, a valóságban azonban alig 30 százalékos lett a mutató.