Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,75 Ft
Euró
388,72 Ft
Font
454,08 Ft
Bitcoin
59,312 $

Az USA aggódik: Kína kétszer tesztelt hiperszonikus fegyvereket

Kína júliusban és augusztusban kétszer tesztelt új hiperszonikus fegyvereket, Biden amerikai elnök aggódik emiatt a jelentés miatt, de egy szakértő szerint a technológia nem új, azonban egy újabb „értelmetlen“ fegyverkezési versenyre figyelmeztet.

MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Külföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Peking július 27-én indított először olyan rakétát, amely „törtpályás bombázó“ rendszert alkalmazott egy nukleáris képességű „hiperszonikus siklójármű“ Föld körüli pályára juttatására. Több mint két héttel később, augusztus 13-án Kína egy második hiperszonikus tesztet hajtott végre.

Az Al Jazeera információi szerint a rakétakísérlet „megdöbbentette“ az amerikai katonai és hírszerzési tisztviselőket, továbbá azt írta, hogy az amerikai tudósok „küszködnek a hiperszonikus fegyver képességének megértésével“, „amellyel az USA jelenleg nem rendelkezik“. Soron kívül Nem volt valós az érdi fiatal terrortámadással való fenyegetőzése, csak a nézettségért csinálta

„Magától értetődő, hogy ez egy űrhajó rutinszerű tesztje volt az újrafelhasználhatósági technológiájának ellenőrzése céljából“

– mondta Zhao Lijian kínai külügyminisztériumi szóvivő.

Zhaót a CGTN állami műsorszolgáltató idézte, aki szerint a teszt „alapvető fontosságú“ az űrhajók használatának költségei csökkentéséhez, valamint ahhoz, hogy az emberek számára kényelmes és olcsó módot biztosítsanak az űr „békés célú“ használatára.

A hét elején Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy nyilatkozatában azt mondta, hogy Joe Biden elnök kormánya nagyon aggódik Kína nukleáris fegyverkezési képességének és „újszerű hordozóeszközeinek“ legújabb fejlődése miatt. A Bidennel szerdán utazó újságírók meg is kérdezték tőle, hogy aggódik-e a jelentés miatt, mire ő azt válaszolta: „Igen“.

Hétfőn Angus King amerikai szenátor úgy jellemezte az új fegyvert, mint „stratégiai tényezőt, amely veszélyes potenciállal bír, és alapjaiban áshatja alá azt a stabilitást, amelyet ismerünk“.

„A Kína vagy Oroszország által fejlesztés alatt álló ilyen fegyverek következményei katasztrofálisak lehetne“

– idézték a Maine állambeli szenátort a jelentések.

Állítólag az USA is versenyben van saját hiperszonikus fegyvertechnológiájának kifejlesztéséért. A jelentések szerint az amerikai katonai vállalkozók, például a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies részt vesznek a rakéták fejlesztésében.