Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,09 Ft
Euró
389,26 Ft
Font
454,72 Ft
Bitcoin
59,247 $

A Hamász Izraelnek: újabb háború lesz, ha nem lesz vége Palesztina megszállásának

Dr. Ghazi Hamad, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője a Sky Newsnak nyilatkozva kijelentette, hogy a harcot „minden eszközzel” folytatni fogják, amíg Palesztina független állammá nem válik.

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Hamász figyelmeztette Izraelt, hogy egy újabb háború elkerülhetetlen, hacsak nem szűnik meg Palesztina megszállása és nem oldódik meg a Gázai övezetben kialakult súlyos humanitárius válság.

Az egyiptomi közvetítői tárgyalások befejezése óta adott első interjújában a Hamász egyik magas rangú tisztviselője kizárólag a Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy a harc „minden eszközzel” folytatódni fog, amíg nem jön létre egy független palesztin állam. Soron kívül Repülő Suzukit kaptak lencsevégre Kőbányán – ezért kell körültekintően előzni (videó)

„Legyőzhetjük Izraelt, célba vehetjük Izraelt, már sokszor célba vettük. Izrael ellopta a földemet. Mi vagyunk az áldozatok. Meg kell érteniük, mi vagyunk a megszállás áldozatai. Nem bízunk Izraelben. Nem hisszük, hogy Izraelt érdekli a béke”

– mondta Dr. Ghazi Hamad.

Dr. Hamad azt is elmondta, hogy nem hajlandó elismerni Izrael államot, és nem zárta ki egy újabb konfliktus lehetőségét sem:

„Minden nyitott. A Hamász próbálja elkerülni a háborúkat, mi próbáljuk megvédeni a népünket, próbálunk jó életet biztosítani az embereknek itt, de a megszállás állandóan a szemem előtt van”

– mondta.

Az elmúlt napokban a Hamász magas rangú vezetése a szomszédos Egyiptomban tartózkodott, ahol hosszabb tűzszünetről tárgyaltak Izraellel. A tárgyalások megrekedtek a fogolycsere részletei miatt – a Hamász több száz palesztin szabadon bocsátását követeli két élő izraeli és két halott katona holttestéért cserébe.

Izrael és Gáza 2006 óta négy háborút vívott egymással. A legutóbbi, májusi tizenegy napos konfliktus után, amelyben legalább 243 ember halt meg Gázában és 12 Izraelben, mindkét fél újraszerveződik – közülük több mint százan nők és gyerekek voltak, két ember kivételével mind palesztinok.

„Oké, megölhetnek minket, jöhetnek és lerombolhatnak mindent, de ugyanakkor Izrael soha nem fogja látni a stabilitást, ha a palesztinok sem látnak stabilitást és biztonságot”

– mondta Dr. Hamad a Sky Newsnak.

Izrael a Hamászt vádolja az erőszak szításáért, amiért rakétákat lő Dél-Izraelre, és azt állítja, hogy csak önvédelemből csap vissza. Dr. Hamad fenyegetései Izrael felé aláássák a közelmúltban – különösen a palesztin médiában – megjelent optimizmust, miszerint a két fél között megállapodás születhet a tűzszünet meghosszabbításáról.

Az izraeli kormánykoalíció törékeny, és Naftali Bennett miniszterelnök tudja, hogy a fogolycsere miatt heves bírálatokat fog kapni. Úgy gondolják, hogy az izraeli kormány időt akar nyerni, hogy az állami költségvetés elegendő támogatást kapjon ahhoz, hogy a jövő hónapban átmenjen a Knesseten (Izrael egykamarás törvényhozó testülete és képviselőháza).