Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,63 Ft
Euró
389,40 Ft
Font
453,70 Ft
Bitcoin
64,043 $

Mi volt az oka a csütörtöki véres eseményeknek Libanonban?

Magabiztos léptekkel halad a „bukott állam” állapota felé Libanon, amely teljes gazdasági és politikai összeomlás állapotában van.

Bejrút, 2021. október 15. A libanoni hadsereg jármõvei haladnak el egy bejrúti utcán 2021. október 15-én, miután elõzõ nap lövöldözés tört ki az igazságügyi palota közelében tartott, a 2020 augusztusában történt bejrúti kikötõi robbanás körülményeit vizsgáló bíró elleni tüntetésen. MTI/AP/Bilal Huszein
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A politikai elit korruptsága miatt az ország gazdasága összeomlott, az emberek megtakarításai egyik napról a másikra szűntek meg, amely miatt robbanásszerűek lettek a társadalmi feszültségek. Ebben a helyzetben történt meg a bejrúti kikötőben lévő raktár felrobbanása, ami a fél fővárost elpusztította.

Csütörtökön pedig a politikai és társadalmi feszültségek egy újabb szintre süllyedtek azzal, hogy lövöldözés tört ki Libanon fővárosában. Ennek következtében legalább hat ember vesztette életét, valamint több tucat libanoni megsérült. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

A Sputnik News összefoglalója szerint csütörtökön pro és anti-Hezbollah erők csaptak össze, amely azért is lett releváns konfliktus, mert még mindig nem lett kétséget kizáróan tisztázva a sok helyen terrorszervezetként kezelt Hezbollah szerepe a kikötői robbanásban.

A lövöldözés egy, a sííta muszlimok által szervezett tüntetésen tört ki, amelyen éppen az ellen a bíró ellen demonstráltak, aki a Hezbollah szerepét vizsgálta. A bírát ugyanis azzal vádolták meg, hogy elfogult a szervezet ellen, ezért abba kell hagyni a vizsgálatot.

Mohammed Kleit bejrúti újságíró, aki végig beszámolt a tüntetésekről, azonban mást sejt az erőszak mögött – a 2022-es parlamenti választásokat:

„Általában szoktunk hasonló feszültségeket és összecsapásokat tapasztalni minden egyes jelentősebb esemény előtt az országban, a választások ráadásul most különösen nagy jelentőséggel bírnak, különösen amiatt, mert jelentősebb változások jöhetnek”

Ebben a helyzetben pedig a legfinomabban fogalmazva is siíta milíciának nevezhető Hezbollah rengeteg támogatót gyűjtött magának, ráadásul jelentős politikai befolyásra tettek szert a libanoni politikában.

A Hezbollah több alkalommal is különböző segélyakciókkal próbálta enyhíteni a lakosság szenvedését, amelynek köszönhetően meg is nőtt a támogatottságuk. Nekik volt köszönhető például, hogy enyhült az üzemanyagválság, ugyanis személyesen hoztak Iránból üzemanyagot.

Kielt szerint a Hezbollah és szövetségeseik mindent megtesznek, hogy meggyőzzék a támogatóikat arról; hogy ők az egyetlen védelmezőjük. Ezt az indulatok korbácsolásával érik el, hogy azt állítják, általános sííta-ellenes hangulat alakult ki Libanonban.

Ezt pedig az emberek hajlamosak is elhinni a gazdasági és politikai válság miatt szenvedés közepette, amit a koronavírus-járvány egy új szintre emelt. Ennek ellenére a Hezbollah helyzete sem túl egyszerű, de nem kell tartani tőle, hogy egyhamar lefegyverzik őket:

„Nagyon erős és mély vallásos ideológiájuk van a hatalmas fegyverarzenál mellé. A Közel-Kelet legnagyobb hadseregét, Izraelt is legyőzték egyszer, nem is beszélve arról, hogy legyőzték az elmúlt évek legbrutálisabb terrorszervezetét, az Iszlám Államot. Nagyon nehéz lenne bármilyen fegyveres milíciának ellenük győzni”

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Robogósnak csapódott egy autós Pannonhalmán

Újabb és újabb balesetek történnek, most épp Pannonhalmán történt egy robogós incidens, ami miatt mentőket is riasztottak a helyszínre.

Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

Egy jólléti ellenőrzésre érkeztek a helyszínre a rendőrök, a házban azonban már csak a nő holttestét találták meg.