Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,79 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
458,24 Ft
Bitcoin
63,023 $

Újabb bizonyíték arra, hogy Jeff Bezos űrvállalata lemásolta a SpaceX-et

Egy nemrégiben kiszivárgott dokumentumból megtudhattuk, a Blue Origint és Jeff Bezost olyannyira lázban tartotta Elon Muskék cége, hogy még egy konzulenst is fogadtak, akinek az volt a feladata, hogy kiderítse, mit csinálnak rosszul.

MTI/EPA/Blue Origin
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A konzulens nagyjából egy tucat vezetővel találkozott a Blue Originnél, hogy közösen megbeszéljék a SpaceX-hez köthető ügyeket, és Elon Muskékat alapul véve kiszámolják, pontosan milyen költségekkel tervezzenek az elkövetkező évekre, illetve miként építsék meg a rakétákat – olvasható az Ars Technica magazin riportjában.

Egyszerűnek találták a megoldást, pusztán emulálni szerették volna a SpaceX sikereit, így ugyanolyan üzleti stratégiát választottak 2018-ban, mint az akkortájt már jócskán fejlettebb riválisuk. Soron kívül Napos, csapadékmentes kedd vár ránk

A kiszivárgott jelentésben az áll, hogy az ügyfeleket kell a középpontba helyezni, mint ahogyan azt a SpaceX-nél is teszik, így nem csupán saját érdekekből szükséges cselekedni, hanem egy közös ambíció megvalósítása céljából is, legyen szó éppen a New Glenn rakétáról vagy a New Shepard űrhajóról.

Az egyik fő problémának a dokumentumban az alkalmazottak hanyagságát és lustaságát jelölték meg, éppen ezért lehetséges, hogy az elmúlt három évben megfeszített tempóban dolgoztatják a mérnököket és a szakembereket a Blue Originnél.

A konzulensnek egyébként nem sikerült maradéktalanul orvosolni a felmerülő gondokat, hiszen a SpaceX és a Blue Origin közötti hézag tovább nőtt, ezért vagy Jeff Bezosék hoztak rossz döntéseket, vagy Elon Muskék egyszerűen zsigerből érzik az űrkorszak kihívásainak elsimítását.