Finoman szólva is problémás volt a SpaceX űrturistáinak vécéhelyzete

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 23. - 15:03

Komoly problémák adódtak a toalettel a Crew Dragon űrhajón, a három napos világűrben való tartózkodás így nem éppen sikeredett a legkellemesebbre.

Gondolhatnánk, rendkívül kellemes utazásban lehetett része a négy űrturistának, akik még pizzát is ettek, miközben Űrgolyhókat néztek a hatalmas kapszula belsejében elhelyezett képernyőkön.

A Space.com magazin értesülései szerint azonban korántsem volt ötcsillagos az élmény, hiszen kiderült, hogy a vécé meghibásodott, így furcsa körülmények között kellett eltölteniük a hosszú hétvégét az utasoknak.

Az illemhelyet közvetlenül a hatalmas kupola alá helyezték, így pazar kilátás nyílt a Földre, azzal azonban nem számoltak, hogy időközben porszem kerülhet a gépezetbe. Az űrvécé teljesen más, mint a földi változata: lényegében két vákuumcsőből áll, amelyek felszívják a kiürített anyagot, egy ventilátor segítségével pedig az univerzumba pumpálják.

Nos, ez a rendszer dobta be a törölközőt, a ventilátor ugyanis rossz irányba pörgött, így manuálisan kellett minden egyes kis- és nagydolog elvégzése után helyére billenteni a szerkezetet, máskülönben a fedélzet vizeletben és székletben úszott volna.

Az Inspiration4 az apró malőr ellenére történelmi misszióként vonult be a SpaceX almanachjába, hiszen ez volt az első olyan küldetés, mely során kizárólag amatőrökből álló legénységet állítottak napokon keresztül Föld körüli pályára.