Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Úgy irtják az Amazonas esőerdőit, mintha nem lenne holnap

A korábban gondoltnál is nagyobb területen irtották ki az erdőt az Amazonas-medence brazíliai szakaszán.

Greenbox

Takács Petra

Szerkesztő

A korábban gondoltnál is nagyobb területen irtották ki az erdőt az Amazonas-medence brazíliai szakaszán.

Egy 2019-es kimutatás szerint egy év alatt 9762 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki, amihez Jair Bolsonaro brazil miniszterelnök a jelek szerint különösebb ellenvetés nélkül asszisztál. A helyzet azonban még ennél is rosszabb, ugyanis a brazil INPE űrkutató ügynökség nyilvánosságra hozta a frissített adatokat, melyekből az látszik, hogy 2018 augusztusa és 2019 júliusa között 10 129 négyzetkilométernyi erdő vált semmivé, ami 34.4 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Hogy mindezt valamelyest kontextusba helyezzük, a kiirtott erdő területe egy Libanon méretű ország területével vetekszik.

A 2019-es kimutatásban szereplő számok egyébként a legmagasabbak a 2008-as eset óta, a helyzet pedig nem úgy tűnik, hogy javulna, hiszen egyre több panasz érkezik a környezetvédők részéről, miszerint Jair Bolsonaro kimondatlanul is támogatja a illegális fakitermelést, az erdőgazdálkodókat és a földspekulánsokat, ugyanis az általuk végzett munka nagyjából egybecseng szándékaival, ami nem más, mint az Amazonas fejlesztése, akár a védett területek felszámolása árán is, hiszen az elnök célja, hogy a régió lakosait a szegénységből kiszabadítsa, amihez kiépített infrastruktúrára lesz szüksége.

Az amazonasi esőerdő területének körülbelül 60%-a Brazíliában fekszik, a térségnek pedig kiemelkedő szerepe van az éghajlatváltozás megfékezésében, hiszen az erdő óriási mennyiségű szén-dioxid elnyelésére képes. A havi adatok alapján azonban megállapítható, hogy folyamatosan romlik a helyzet, ugyanis 2020 januárja és áprilisa között 55%-kal nagyobb területen irtották ki az erdőt, mint 2019 hasonló időszakában.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/amig-a-virusra-figyelunk-az-amazonasi-erdoirtas-megugrott/

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.