Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,14 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
454,68 Ft
Bitcoin
59,054 $

Finoman szólva is problémás volt a SpaceX űrturistáinak vécéhelyzete

Komoly problémák adódtak a toalettel a Crew Dragon űrhajón, a három napos világűrben való tartózkodás így nem éppen sikeredett a legkellemesebbre.

SpaceX
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Gondolhatnánk, rendkívül kellemes utazásban lehetett része a négy űrturistának, akik még pizzát is ettek, miközben Űrgolyhókat néztek a hatalmas kapszula belsejében elhelyezett képernyőkön.

A Space.com magazin értesülései szerint azonban korántsem volt ötcsillagos az élmény, hiszen kiderült, hogy a vécé meghibásodott, így furcsa körülmények között kellett eltölteniük a hosszú hétvégét az utasoknak. Soron kívül Repülő Suzukit kaptak lencsevégre Kőbányán – ezért kell körültekintően előzni (videó)

Az illemhelyet közvetlenül a hatalmas kupola alá helyezték, így pazar kilátás nyílt a Földre, azzal azonban nem számoltak, hogy időközben porszem kerülhet a gépezetbe. Az űrvécé teljesen más, mint a földi változata: lényegében két vákuumcsőből áll, amelyek felszívják a kiürített anyagot, egy ventilátor segítségével pedig az univerzumba pumpálják.

Nos, ez a rendszer dobta be a törölközőt, a ventilátor ugyanis rossz irányba pörgött, így manuálisan kellett minden egyes kis- és nagydolog elvégzése után helyére billenteni a szerkezetet, máskülönben a fedélzet vizeletben és székletben úszott volna.

Az Inspiration4 az apró malőr ellenére történelmi misszióként vonult be a SpaceX almanachjába, hiszen ez volt az első olyan küldetés, mely során kizárólag amatőrökből álló legénységet állítottak napokon keresztül Föld körüli pályára.

Több mint egymilliárd forintnyi kártérítést kapott egy férfi, aki 31 évet töltött a börtönben jogtalanul

Tévesen őt ítélték el egy gyilkosságért, pedig semmi köze sem volt hozzá. Most megtörtént a valódi igazságszolgáltatás.