Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,77 Ft
Euró
391,99 Ft
Font
458,28 Ft
Bitcoin
62,381 $

„Az USA otthonnal tartozik nekünk“ – mondja az afgán család, akiknek tíz hozzátartozója halt meg a dróntámadásban

Az afgán család, akiknek tíz hozzátartozója halt meg a dróntámadásban tudják, hogy a szeretteiket nem kaphatják vissza, de szeretnének az Egyesült Államokba költözni.

A pusztítás nyomai a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtér közelében történt rakétabecsapódás helyszínén 2021. augusztus 29-én. MTI/EPA
Külföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Zemari Ahmadi egy kaliforniai nonprofit szervezet munkatársa, a családja egyetlen kenyérkeresője volt, mielőtt meghalt az amerikai dróntámadásban kilenc másik emberrel, köztük hét gyerekkel együtt. A család rokonai kártérítést és letelepedési engedélyt akarnak akár az Egyesült Államokban, akár egy másik békésebb, biztonságos országban. 

A 43 éves Ahmadi a Nutrition and Education International nonprofit szervezetnek dolgozott, különleges vízumkérelmeket dolgozott fel az Egyesült Államok számára, és az amerikai tisztviselők ma már elismerik, hogy nem állt kapcsolatban az ISIS-szel. Ahmadi egy 1996-os fehér Toyota Corollát vezetett, amely egy hírszerzési forrás szerint egy ismert terrorista járműve volt. Soron kívül Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

„Az afganisztáni helyzet nem jó. Békét és kényelmet akarunk a hátralevő éveinkre akár Amerikában, akár más országban“

– mondta Samim Ahmadi, Zemari Ahmadi 24 éves mostohafia. 

Ahmadi testvére, Emal, aki csak néhány méterre volt az autó maradványaitól a robbanás után elmondta, hogy nem volt pénzük a temetésre, ezért kölcsön kellett kérniük, és bár boldog, amiért a Pentagon elismert a tévedést, hozzátette, hogy megbocsátani nem tudott. 

A DailyMail beszámolója szerint az augusztus 29-ei dróntámadásról a Pentagon kiadott egy idővonalat, amelyből kiderül, hogy követték a fehér autót, amely megegyezett a hírszerzései jelentésekkel. Ahmadi vizet vitt haza a vízellátástól elzárt házába, és bár a felvételeken egyértelműen látszik, hogy víz volt a kannákban, a Pentagon robbanószernek hitte, valamint úgy gondolták, az atóban egy vagy több öngyilkos merénylő is utazik. 

Egy másik testvér elmondta, hogy veszélyben érzik magukat, mert mindenki tudja, hogy a külföldieknek dolgoztak, szolgáltak az afgán hadseregben és a hírszerzésnél. Hozzátette, szerinte az amerikai kormánynak meg kell büntetnie azokat, akik elindították a dróntámadást. 

Frank McKenzie, tengerészgyalogos, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője elmondta, hogy aggasztónak találták a jármű gyors mozgását, amely pillanatok alatt elérhette volna a repteret. A Pentagon napokig állította, hogy helyesen cselekedtek, annak ellenére, hogy hét gyermek is meghalt. 

„Most már úgy ítéljük meg, hogy a valószínűtlen, hogy a jármű és az elhunyta az ISIS-szel álltak volna kapcsolatban, vagy közvetlen veszélyt jelentettek volna az amerikai erőkre“  

– mondta a tengerészgyalogos.

Napokkal a támadás után Joe Biden elnök beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy kivonulnak Afganisztánból, azonban a dróncsapást nem említette. Biden pénteken elhagyta Washingtont a Pentagon eligazítása előtt, hogy a hétvégét a Delaware-i otthonában töltse, azóta még nem reagált nyilvánosan a hírszerzés kudarcára. 

Egy év alatt megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma

Kutatók mutattak rá egy riasztó tendenciára: globálisan megfigyelhető volt, hogy egy év leforgása alatt szinte megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma.

Lisztes Krisztián szerint a Ferencváros a legjobb csapat az NB1-ben

Lisztes Krisztián fia góllal és gólpasszal tért vissza a sérülését és a nehezebb időszakát követően, de még mindig nagyon fiatal, sokat fejlődhet a jövőben.

Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

Csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehet ezentúl gyermektáborokban dolgozni a Fidesz törvényjavaslata szerint. Ez pedig a középiskolás önkéntesekre, civilekre nézve is kötelező lesz.