Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,64 Ft
Euró
388,88 Ft
Font
452,11 Ft
Bitcoin
62,965 $

Több ember van most a világűrben, mint az űrutazás történetének bármely szakaszában volt

Összesen 14 ember tartózkodik jelenleg az univerzumban Föld körüli pályán, amire eddig még egyszer sem volt példa.

Twitter/SpaceX
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Space.com magazin lett figyelmes arra a rekordra, ami az Inspiration4-misszió Föld körüli pályára állítása alkalmával dőlt meg, a történelmi jelentőségű küldetéssel ugyanis három modulra nőtt az univerzumban lévő, embereket szállító egységek száma.

A Crew Dragon kapszulájában négyen ülnek, míg a Nemzetközi Űrállomáson hét űrhajós tanyázik – három amerikai, két orosz, egy japán és egy európai asztronauta –, a kínai Tienkung űrbázison pedig további három pilóta tartózkodik. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Nem biztos, hogy a rekord még sokáig aktuális lesz, hiszen három kínai asztronauta ezen a héten térhet vissza a Földre, miközben az Inspiration4 legénysége szombaton landolhat az Atlanti-óceánban.

Korábban 13 egyidejűleg az univerzumban lévő asztronauta volt a csúcs, ezt sikerült a SpaceX moduljának kilövésével megdönteni. Ezt a rekordot még 2009-ben állították fel, akkor a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén 13 asztronauta dolgozott, köszönhetően az Endeavour modul csatlakozásának, mellyel hét űrhajóst szállítottak az ISS-re.

Idén áprilisban is szinte zsúfolttá vált az ISS, hiszen 11-en tartózkodtak rajta, és a helyszűkét úgy kellett megoldaniuk, hogy az űrhajósok egy részét a SpaceX Crew Dragon kapszuláiban helyezték el.

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.