Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,903 $

Óriási blamával végződött a salvadori bitcoin-rajt

Kedden a közép-amerikai Salvador elnöke bejelentette, hivatalos fizetőeszközzé nyilvánították a bitcoint az országban, a folytatás azonban korántsem sikerült zökkenőmentesre.

Unsplash
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Nayib Bukele államfő Twitteren közölte elsőként, hogy szeptember 7-től kezdődően országszerte legális fizetőeszközzé nyilvánítják a bitcoint az amerikai dollár mellett.

Salvador kapásból 200 bitcoint vásárolt, ezzel 400-ra növelve az államkasszában lévő digitális tokenek mennyiségét. Egy vadonatúj applikációt is kiadtak, amelyre Bukele minden egyes állampolgárnak 30 dollár értékű kriptovalutát ígért. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Miközben a hype egyre inkább erősödött, a bitcoin-pénztárca applikációt, a Chivo Walletet elfelejtették feltenni az Apple, a Google és a Huawei mobil áruházaiba, később pedig, amikor már elérhető volt a kínai gyártó webes felületein, nem tudták kezelni a rengeteg beáramló felhasználót, ezért túlterheltség miatt le kellett kapcsolni a szervereket – írta a The Next Web hírportál.

Később a júzerek jelezték, hogy McDonald’sban és Starbucks kávéházakban is elfogadják fizetésként az alkalmazásba implementált virtuális tokeneket, miközben az átlagemberek nem tudták igénybe venni a szolgáltatást például tömegközlekedésben vagy bevásárlóközpontokban.

A fennakadások következtében a bitcoin árfolyama is visszaesett, pénteken már 10 százalékos zuhanást mértek. Bukele elnök a döcögős rajt ellenére továbbra is bizakodó: elmondása szerint egy tanulási görbe elején járnak, és még hónapok szükségesek a fejlődésre, de nem fogják feladni.