Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,79 Ft
Euró
398,02 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
62,249 $

Koronavírus-védőoltás: Kína a globális együttműködés megerősítésére törekszik

Megígérte a tudomány és technológiai miniszter, hogy Kína a nemzetközi együttműködés megerősítésére fog törekedni a koronavírus elleni védőoltás tesztelési szakaszának hatékonysága érdekében.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Megígérte a tudomány és technológiai miniszter, hogy Kína a nemzetközi együttműködés megerősítésére fog törekedni a koronavírus elleni védőoltás tesztelési szakaszának hatékonysága érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a kínai kutatók a világ élmezőnyében vannak a koronavírus elleni védőoltás fejlesztésének területén, már öt különböző potenciális oltóanyaguk is eljutott az emberi klinikai tesztelés fázisába. Ebből is látszik Kína törekvése, hogy elsők akarnak lenni globálisan, akik egy sikeres vakcinát elő tudnak állítani. Soron kívül Bejelentést tett Szijjártó Péter az Izraelt ért iráni rakétatámadást követően

A múlt hónapban tartott 73. Világegészségügyi Gyűlésen Xi Jinping kínai elnök megerősítette az országokat abban, hogy amint használatra készen állnak a legelső kínai COVID-19 elleni védőoltások, onnantól fogva közjavakként fognak rájuk tekinteni, és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megfizethető és hozzáférhető legyen a fejlődő országokban is.

Wang Zhigang kínai tudományos és technológiai miniszter szerint a védőoltás kifejlesztése „fundamentális pontját képezi Peking stratégiájának, hogy sikeresen túllendüljünk az új koronavíruson”azt azonban kiemeli, hogy ez még időbe telhet, mivel a vakcinafejlesztés egy „rendkívül nehéz folyamat”.

A sajtótájékoztató során a miniszter azt is bejelentette, hogy a kínai kormány sürgetni fogja a nemzetközi együttműködést a vírus legyőzése érdekében, de odaszúrta, hogy a nemzetközi közösségben nem most van itt az ideje, hogy ujjal mutogassunk egymásra.

Wang nem nevezett meg konkrétan egy országot sem, de feltehetően az Egyesült Államokra gondolt, tekintve Donald Trump amerikai elnök többszöri kijelentéseit, melyekben azzal vádolta Kínát, hogy szándékosan titkoltak el információkat a koronavírus terjedéséről és a járványhelyzet súlyosságáról.

Xi Jinping elnök korábban azt is bejelentette, hogy kétmilliárd dollár értékű jüant fognak különböző országoknak juttatni, hogy sikeresen legyőzzék a COVID-19-et, különösen a fejlődő országoknak. A kereskedelmi kapcsolataikból kiindulva elsősorban Afrikába juttathatják az összeg egy meghatározó részét, mivel Kína jelentős kapcsolatokat épített ki a kontinenssel az elmúlt évtized során.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/kina-szerint-usa-kettos-mercet-hasznal-a-tuntetesek-kapcsan/

Súlyos figyelmeztetést kapott Irán az Egyesült Államoktól

Ha Irán közvetlen támadásokat fog indítani Izrael ellen, annak súlyos ára lehet, erre figyelmeztetett az USA védelmi minisztere.