Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Az Afganisztánnak nyújtott humanitárius segélyek leállítása „katasztrófát idézhet elő”

Az ENSZ szerint Afganisztánban 14 millió ember küzd azért, hogy élelem kerüljön az asztalra.

Afganisztánból elmenekülni kívánó emberek várakoznak egy ellenõrzõ pont közelében, hogy bejussanak a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtérre 2021. augusztus 25-én. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötõn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttmûködõ afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/AP
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Attól tartanak, hogy az ország tálib hatalomátvétele, a koronavírus, a szárazság és a tél beállta csak tovább ront az amúgy is katasztrofális helyzeten. A Világélelmezési Program (WFP), az ENSZ egyik ügynöksége szerint a búza, liszt, rizs, hüvelyesek, só és cukor ára jelentősen megnövekedett az elmúlt hetekben.

„A búza ára az elmúlt hónapban 25 százalékkal emelkedett, ezért a gazdasági helyzet és a zűrzavar miatt, amelybe az ország került, most nagyon nehéz elképzelni a lakosság jövőjét” Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

– mondta John Aylieff, a WFP regionális igazgatója.

Ha a finanszírozást befagyasztják, az borítékolható katasztrófához vezet az afgánok számára. A WFP afganisztáni igazgatója, Andrew Patterson kabuli irodájából nyilatkozva kifejtette, hogy az elmúlt hónapok harcai során 550 ezer afgán hagyta el otthonát.

„Minden élelmiszerünk a szárazföldön keresztül érkezik, és az általunk használt négy fő határátkelőhely mindegyike nyitva van, és az áruk áramlanak. Amivel azonban szembe kell néznünk – és ez egybeesik a nemzetközi közösség Afganisztánból való kivonulásával – az egy finanszírozási válságnak tűnik. 200 millió dollárra van szükségünk. Ha befagyasztják a finanszírozást bármire vonatkozóan, ami Afganisztánban folyik – beleértve a humanitárius műveletet is –, az katasztrófát fog előidézni itt az afgán nép számára”.

Afganisztán már a tálibok hatalomátvétele előtt is szegény, nemzetközi segélyekre szoruló ország volt. Az Egészségügyi Világszervezet pedig már figyelmeztetett, hogy „egy hétre” elegendő orvosi ellátmánya van.

Az UNICEF afganisztáni szervezetének adatai szerint 10 millió afgán gyermek szorul azonnali segítségre, mióta a tálibok hatalomra kerültek, és 4,2 millió gyermek, köztük 2,2 millió lány nem járhat iskolába. Az AP szerint a WHO és az UNICEF „egy megbízható és stabil humanitárius légi híd azonnali létrehozására szólított fel a szállítmányok bejuttatásához”.

Dietetikus mondta el, miért ne várjunk csodát a „fogyiporoktól” és trenddiétáktól

Mint mondta, a tényleges, hosszú távon tartható egészséges életmódhoz egy komoly és átgondolt elhatározás az első lépés, utána jön a többi.