Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,11 Ft
Euró
392,83 Ft
Font
458,63 Ft
Bitcoin
63,754 $

Lenyűgöző fotón csodálhatjuk meg az univerzum legtávolibb pontját

Sosem tudták még olyan részletes fényképeken ábrázolni a világűr legrejtettebb régióját, mint azt csillagászoknak nemrégiben sikerült.

LOFAR
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A LOFAR alacsony frekvenciájú, több mint 70 ezer rádióteleszkópból álló távcsőhálózat 10 évig tartó hosszadalmas megfigyelései gyümölcsöző eredményeket hoztak, elkészült ugyanis az univerzum mélyének valaha volt legrészletesebb felvétele – írta a Space.com magazin.

A fotón olyan űrbéli jelenségeket figyelhetünk meg teljes egészükben, melyeket hagyományos űrteleszkópokkal képtelenség lencsevégre kapni, mivel annyira sötétek, hogy kizárólag érzékeny rádiósugarakkal lehet őket detektálni. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

A fényképen a Földtől legtávolabb található galaxisokat és szupermasszív fekete lyukakat láthatjuk; az egyiken a Hercules A nevű objektum tűnik fel, amely éppen egy hatalmas gázcsóvát lövell ki az univerzumba.

Csillagászok megállapították, hogy ez a nyaláb százezer évente veszít erejéből, ami annak köszönhető, hogy a középpontban lévő fekete lyuk folyamatosan felemészti a gázfelhőben lévő anyagot.

Fotó LOFAR

További érdekesség, hogy a LOFAR által készített felvételeket bárki tanulmányozhatja, vagyis egy nemzetközileg szabad projektről van szó, amellyel segítséget nyújthatnak a világűrrel kapcsolatos felfedezések előrelendítéséhez.