Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,804 $

Történelmi dolog történt, de nem jó értelemben: először esik eső Grönland havas csúcsán

A meleg időjárás és az eső miatt 872 ezer négyzetkilométernyi jég olvadt el hatalmas területen.

Fotó: Unsplash/Aningaaq Rosing Carlsen
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

A feljegyzések szerint először fordult elő, hogy eső esett Grönland csúcsán – egy olyan helyen, ahol a csapadék korábban mindig hó vagy jég formájában hullott.

„Ezen a helyen (72,58°N 38,46°W), amely 3215 méteres magasságig ér, korábban még soha nem számoltak be csapadékról” Soron kívül Elő a szelvényeket, kihúzták a Hatoslottó e heti nyerőszámait

– számolt be az augusztus 14-i eseményről az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont.

Az eső helyi idő szerint aznap reggel 5 órakor kezdődött, és Alicia Bradley, a Nemzeti Tudományos Alapítvány állomásának tudományos technikusa egy órával később fényképezte le. A hőmérséklet helyi idő szerint 8 óra 40 perckor érte el a csúcsot 0,48 fokon.

Ez pedig mindössze a negyedik alkalom, hogy ezen a helyen fagypont feletti hőmérsékletet mértek. Az előző, 1995-ös, 2012-es és 2019-es esetekben azonban nem volt eső, ezt megelőzően pedig a jégmagok alapján csak az 1880-as években jegyeztek fel utoljára fagypont feletti hőmérsékletet.

Az esőt augusztus 14-én 872 ezer négyzetkilométernyi jég hatalmas jégolvadása kísérte.
Csak két másik olvadás, köztük az idei év eleje (a másik 2012-ben volt) volt 800 ezer négyzetkilométer feletti, és ez a mostani a legutóbbi, ami valaha is előfordult – közölte az NSIDC. Ez a grönlandi jégtakaró masszív – az augusztus közepi átlagnál hétszer nagyobb – felszíni tömegveszteségéhez vezetett.

„A szezon ezen szakaszában a délnyugati és északi partvidék nagy részén nagy kiterjedésű csupasz jégfelületek vannak, amelyek nem képesek elnyelni az olvadást vagy az esőzést. Ezért a felszínen felgyülemlett víz lefelé áramlik, és végül az óceánba kerül”

– jegyezte meg a jelentés.

A CBC azt írja, a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró olvadása várhatóan a tengerszint emelkedésének fő okozója lesz – az éghajlatváltozás egyik olyan hatása, amely világszerte veszélyes és költséges tengerparti áradásokhoz vezethet.

A 2020-as tanulmányok szerint az olvadás üteme megegyezik az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legrosszabb forgatókönyvével, és Grönland jégsapkája is gyorsabban olvad, mint az elmúlt 12 ezer évben.

Uniós állampolgárok is indulhatnak az önkormányzati választáson

Nem csak magyar állampolgárok indulhatnak jelöltként a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán.