Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,82 Ft
Euró
378,82 Ft
Font
442,14 Ft
Bitcoin
44,198 $

További Hírek

A Cambridge-i Egyetem kutatói az elmúlt hét év során a grönlandi jégtakaró tetején összegyűlt olvadékvizes tavakat tanulmányozták, és döbbenetes felfedezést tettek.

Az ország úgy véli, a jövő a megújuló energiáké, ezért érintetlenül hagyja potenciálisan jelentős olajtartalékait.

Félelmetes az összehasonlítás, de szükséges ahhoz, hogy felfogjuk, mekkora is a baj.

Nem minden ország borul le a kínai sárkány előtt és adja oda teljesen a nyersanyagainak kitermelését a fejlett kínai bányászatnak.

Nem csupán Japán környékén bukkant fel az óceánból egy új sziget, hanem a fagyos Grönland partjainál is kialakult egy domborulat a tenger közepén.

A meleg időjárás és az eső miatt 872 ezer négyzetkilométernyi jég olvadt el hatalmas területen.

Az idén mért eddigi legsúlyosabb jégolvadás zajlik Grönlandon az északi-sarkvidéki hőmérséklet emelkedése nyomán: mindössze egyetlen nap alatt annyi jég olvadt el a szigeten, amennyi öt centiméter vízzel borítaná be egész Florida államot.

Nagyjából a kilencvenes évek óta aggodalomgerjesztő tempóban kezdtek el olvadni a grönlandi jégsapkák, az elmúlt évben pedig a mérések kezdete óta a legnagyobb mennyiségű jeget vesztette el olvadás útján.

Az évszázad végére a grönlandi és antarktiszi jégmezők eltűnése következtében majdnem fél méterrel nőhet meg a globális vízszint, ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtása a jelenlegi tendenciában folytatódik.

Egy Párizs városánál is nagyobb kiterjedésű jégtábla szakadt le az Arktiszon található masszív jégselfről az egyre forrósodó hőmérsékleti viszonyok következtében.