Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Kipusztulhat a banán, eltűnhet a népszerű gyümölcs a boltok polcairól

Egyre több betegség és kártevő tizedeli a nemesített banánfajtákat, ezért könnyen lehet, unokáink már nem érezhetik e finom gyümölcs ízét.

Unsplash
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A világ kedvenc banánfajtáját az 1980-as évek óta a Panama-kór pusztítja, azonban napjainkban a Sigatoka-betegségnek köszönhetően is egyre ritkul az állományuk, melynek következtében 30 évről 2-3 évre csökken egy átlagos fa élettartama.

A gros michel nevű fajta korábban már egyszer kipusztult, őt szintén a Panama-kór vitte el – írta az Index hírportál. Azóta a Cavendish-fajták vették át az uralmat a piacon, azonban a penészgombák speciális, TR4-törzse nekilátott a növények megtizedelésének, az elmúlt 40 évben pedig odáig fajult a dolog, hogy kihalás szélére sodródott a nemes, ehető banán. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

Habár több mint száz fajtáját termesztik, genetikailag csaknem teljesen azonos mind – pontosan ezért annyira védtelenek a betegségekkel szemben. A járványként terjedő fekete sigatoka gomba a leveleken végez pusztítást, a Panama-kórral együttesen pedig teljesen megritkíthatja a banánültetvényeket.

Igaz, hogy növényvédő szerekkel meg lehetett ideig-óráig fékezni a fertőzés terjedését, azonban a gombák természetükből adódóan rezisztensekké, vagyis ellenállókká váltak a fungicidekkel szemben, ezért egyre nehezebb hatásos készítményeket kifejleszteni ellene.

A növénybiológusok kizárólag a Cavendish génjeinek mesterséges módosításában bízhatnak, ezt viszont nem biztos, hogy engedélyezni fogják a világ összes országában.

Mivel a folyamat egyébként is hosszú évekig tarthat, ezért az sem kizárt, hogy hamarosan drágulásnak indulhatnak a boltokban a banánok, és akár el is tűnhetnek az európai szupermarketek polcairól.