Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,275 $

A Twitter és a Google betiltja a srebrenicai népirtást tagadó tartalmakat

A Youtube és a Twitter közölte, hogy intézkedéseket eszközölnek az olyan magatartásformák ellen, amelyek dicsőítik, bagatellizálják vagy éppen tagadják az 1995-ös srebrenicai népirtást.

Boszniai muzulmán asszonyok a srebrenicai tömegmészárlás áldozatainak temetõjében a közelmúltban azonosított 19 áldozat temetési szertartásán a mészárlás központi emlékhelyén, a Szarajevótól 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Srebrenica melletti Potocariban 2021. július 11-én, a vérengzés 26. évfordulóján. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború legsúlyosabb tömeggyilkossága Srebrenicában történt, ahol a boszniai szerbek 1995-ben a város lerohanásakor több mint 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg. MTI/EPA/Fehim Demir
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Szabad Európa Rádió (RFE) jelentése szerint a Twitter és a Google el kívánja távolítani a platformjaikról azokat a tartalmakat, amelyek tagadják a srebrenicai népirtást. Az RFE szerdán jelentette, hogy a Twitter és a YouTube a Kanadai Népirtáskutató Intézet (IGC) megkeresésére válaszolva közölte, hogy a vállalatoknak egyértelműen meghatározott politikájuk van erre vonatkozóan, amely „szankcionál minden gyűlöletbeszédet”.

Az IGC július 28-án küldött egy kérést a Twitter és a Google tulajdonában lévő YouTube techóriásoknak, amelyben arra kérte őket, hogy tiltsák le platformjaikról azokat a tartalmakat, amelyek „tagadják és elferdítik az igazságot a srebrenicai népirtásról”. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

„Azok, akik tagadják a srebrenicai népirtást, az önök YouTube platformján keresztül megalázzák az áldozatokat, fájdalmat és szenvedést okoznak a népirtás túlélőinek, ami viszont bátorítja a népirtás tagadóit és a jövőbeni lehetséges alkotókat és elkövetőket”

– írta az IGC igazgatója, Emir Ramic a Susan Wojcicki vezérigazgatónak címzett levélben.

A több mint 8000 bosnyák (boszniai muzulmán) szisztematikus meggyilkolását Srebrenicában 1995 júliusában népirtásnak minősítette a Nemzetközi Törvényszék és a Nemzetközi Bíróság is. A srebrenicai népirtás tagadása, valamint a történelmi tények bagatellizálása és revizionizmusa azonban a szerb és boszniai szerb társadalmakban általánossá és széles körben elterjedté vált, ami az interneten is tükröződik.

„Egyértelmű és bevett gyűlöletbeszéd-politikánk van, amely tiltja az olyan tartalmakat, amelyek elbagatellizálják, vagy éppen tagadják az egyébként dokumentált erőszakos eseményeket, beleértve a srebrenicai népirtást. Ha úgy találjuk, hogy a tartalom sérti ezeket az irányelveket, eltávolítjuk”

– mondta a YouTube szóvivője az RFE-nek.

A Twitter szóvivője az RFE-nek elmondta, hogy a gyűlöletre vonatkozó irányelvük „az ilyen viselkedések széles skáláját tiltja”.

„Ez magában foglalja a sértő szándékú célzott személyeket; az erőszakos eseményekre való felhívást, az olyan típusú erőszakot, amelynek áldozatai voltak; vagy amikor ilyen események tagadására vagy elbagatellizálására tesznek kísérletet”

– mondta a szóvivő.

„Emellett szigorú politikánk van az erőszak dicsőítésének eseteiben is, és intézkedéseket hozunk az olyan tartalmak és viselkedési formák ellen, amelyek az erőszakot és a népirtást próbálják dicsőíteni, vagy népszerűsíteni”

– tette hozzá.

Az IGC szerint, amely nyomon követte az online tartalmakat, a legtöbb népirtást tagadó tartalom Szerbiából származik, ezt követi Bosznia, Oroszország és Franciaország. A Twitter és a YouTube reakciójára reagálva Ramic az Al Jazeerának azt mondta, hogy a hír „egy újabb győzelem az IGC számára a népirtás tagadói, a népirtással kapcsolatos történelmi, igazságügyi és tudományos tények meghamisítói, valamint az elítélt háborús bűnösök dicsőítői elleni harcban”.

Cristiano Ronaldo megszerezte pályafutása 66. mesterhármasát

Cristiano Ronaldo közel 40 évesen gyűjtötte be pályafutása 66. mesterhármasát, és már 52 gólnál jár a szezonban 52 mérkőzést követően.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.

Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

Történelmi ütést mért a NY Red Bullsra az Inter Miami szombaton az MLS aktuális fordulójában, így a csapat tagjai a lehető legjobb hangulatban látogathatnak ki az F1-es Miami Nagydíjra.