Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,28 Ft
Euró
394,94 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
60,398 $

Meghökkentő, hi-tech módszerrel is küzdenek a koronavírus ellen

Az egészen zseniális megoldással a COVID-19 fertőzés második hullámát szeretnék visszaszorítani.

Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az egészen zseniális, drónos megoldással a COVID-19 fertőzés második hullámát szeretnék visszaszorítani.

Ezekben a nehéz időkben a kutatóknak gyorsan kell cselekedniük a pandémia továbbterjedésének megakadályozása érdekében, így az innovációk a megszokottnál jóval hamarabb érkeznek. Soron kívül Különös közleményt tett közzé a keszthelyi kórház a szülészeti osztály működéséről

Ír tudósok nemrég olyan drónt szereltek össze, amely képes ultraibolya fénnyel sterilizálni a nyilvános helyeken lévő potenciálisan fertőzött felületeket, ezáltal pedig minimalizálni lehet vele a járvány intenzitását.

A vadonatúj technológiának köszönhetően a galway-i NUI egyetem HIVE laboratóriumának drónja a levegőből szinte pillanatok alatt elpusztíthatja a kórokozókat. A kutatók fő célja, hogy az esetleges második fertőzési hullámot minél hamarabb elkerülhessék, így meggátolhatnák a koronavírust abban, hogy széles körben ismét elterjedjen.

A mérnökök @UVCDrone névre keresztelték a szerkezetet. Nem ez az első találmányuk, korábban ugyanis egy életmentő apró repülőgépet hoztak létre, amellyel a cukorbetegek számára elengedhetetlen inzulint a legkritikusabb helyzetekben is házhoz tudják szállítani.

A @UVCDrone működés közben (Fotó: NUI Galway)

A korszakalkotó ötlettel a NUI és a Limericki Egyetem professzorai, Derek O’Keefe, Dr. Ted Vaughan és Dr. Kevin Johnson álltak elő. A szakemberek megoldást szerettek volna találni arra a sürgető problémára, hogy miként lehetne a lehető leggyorsabban fertőtleníteni a kórházi betegszobákat, éttermeket, vonatokat, bevásárlóközpontokat és reptereket.

A 10-400 nanométer hullámhossz-tartományban lévő, emberi szem által nem észlelhető UV-fényt három csoportba soroljuk: UV-A, UV-B és UV-C. Az @UVCDrone a nevéből adódóan a 100-280 nanométer közötti UV-C-t használja fel, ami egy magas frekvenciájú és rövid hullámhosszú sugárzás.

Az UV-C sugarak azonnal megölik a mikroorganizmusokat, melynek következtében képtelenek lesznek a szaporodásra, ezáltal bármilyen tárgy felületét könnyen lehet sterilizálni.

Az ultraibolya sugárzás rendkívül káros az emberi szervezetre, ezért a drónokat úgy tervezték, hogy az UV-C fényt éjjel vagy megszabott időközönként szórják az adott helyiségekben.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/5-napon-belul-masodszor-jart-a-spacex-az-urben-video/

Már tudni, miért vont le indokolatlanul pénzt az Apple a magyar számlákról

Az OTP Bank szakemberei közvetlenül érték el az Apple londoni központjának szakértőit, akik a háttérben folyamatosan dolgoznak az ügyön.