Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,98 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
62,700 $

Olyan emberre hivatkozva támadta kritikusait Kína, aki valószínűleg nem is létezik

Kína mindent megtesz annak érdekében, hogy diszkreditálja azt a teória, hogy a koronavírus a vuhani laboratóriumból szökhetett ki, aminek most egy újabb érdekes fordulóját láthattuk.

...svg content...Védőruhába öltözött alkalmazottak a Jade Boutique szálloda épülete előtt a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. január 28-án. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői a szállodában töltötték kéthetes karanténjukat, amely ezen a napon ért véget. A szakértők megkezdik a vizsgálódást a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyszer csak a semmiből ugyanis felbukkant egy Wilson Edwards nevű Facebook-felhasználó, aki július 24-én tett közzé egy erősen USA-kritikus posztot, valamint a WHO-t is betámadta, amiért vizsgálják a koronavírus eredetét.

Edwards azt állította, hogy ő egy svájci biológus és a posztban hosszan részletezte, hogy az eredetkutatást immáron teljesen és komolyan vehetetlenül átpolitizálták. Azzal vádolta meg Joe Biden kormányát, hogy az USA újra akarja építeni befolyását az Egészségügyi Világszervezetben. Soron kívül A királyi család biztonsági főnöke már Diana hercegnő halála előtt szólt

Edwards állítása szerint az Egyesült Államok és nem Kína befolyásolja a WHO-t, ráadásul még az adatokat is félretennék csak azért, hogy „megtámadják Kínát a szervezeten keresztül a koronavírus-eredetének ügyében” – idézte a Sydney Morning Herald.

Természetesen a posztra felkapta a fejét a kínai média, valamennyi állami sajtótermék megosztotta ezt a bejegyzést és gondolatot, valamint kihasználták az alkalmat, hogy jól beleszálljanak az USA-ba és a WHO-ba, hogy miért akarnak még egy eredetkutatást.

A keddi nap folyamán azonban svájci diplomaták egy érdekes dologra hívták fel a figyelmet: Wilson Edwards valószínűleg nem létezik. Svájc pekingi nagykövetsége például a Twitteren jelentette ki, hogy a kínai média feltehetően álhír áldozata lett, ezért vonják vissza a beszámolókat, amit halkan meg is tettek.

Nem véletlen ugyanakkor Edwards karakterének megjelenése és annak időzítése, az elmúlt hetek-hónapok során ugyanis Kína mindent megtett, hogy elnyomja annak csak az opcióját is, hogy még egy eredetkutatást lefolytassanak Vuhanban.

Nagyon fontos lenne a koronavírus eredetének pontos megállapítása, hiszen így el lehetne kerülni a következő járvány kitörését. A kínaiak azonban meglehetősen sérelmezik, hogy egyáltalán gondolat szintjén felmerült, hogy laboratóriumból szökött ki a vírus.

A jelenlegi hivatalos álláspont szerint a SARS-CoV-2 is zoonotikus ugrás eredménye, mint számos vírus a történelemben, ugyanakkor számos tanulmány mutatott már rá arra, hogy van valami gyanús a vírus kialakulásában:

  • Az a tény, hogy a pandémia kitörése előtti hónapokban a vuhani labor több dolgozója is megfertőződött,
  • Az, hogy találtak a SARS-CoV-2 genetikai anyagában olyan jeleket, amelyek mesterséges manipulálásra utalnak,
  • Az amerikai Szenátus legutóbbi jelentése, melynek értelmében a vírus már akár szeptember előtt is terjedhetett és a katonai játékokon is fertőzött meg embereket, akik később koronavírusra emlékeztető tüneteket produkáltak,
  • Illetve sokak szerint maga az is gyanús, ahogyan a kínai állampárt kézzel-lábbal küzd az ellen, hogy megfelelően kivizsgálásra kerüljön a laborszökevény-teória.

Kína ráadásul már alkalmazott hamis személyeket a saját propagandája terjesztésére: márciusban előszedtek egy „francia újságírót”, Lauréne Beaumondot, aki az állami CGTN beszámolójában vett részt, amit Hszincsiangról készítettek.

Akkoriban meglehetősen nagy nyomást helyeztek Kínára az ujgurok ügyében, több ország is kijelentette, hogy népirtást végeznek Hszincsiangban. Erre jött Beaumond, aki kellemesebb képet festett az egész helyzetről a kínai médiában.

A Le Monde azonban később beszámolt róla, hogy nem létezik ilyen név alatt francia újságíró, amire a kínai külügy annyit reagált, hogy létezik, de nem regisztrálták.

Harmadszorra is vitára hívta Magyar Pétert a kormány

A miniszterelnök politikai igazgatója harmadszor kezdeményez nyilvános eszmecserét a Tisza Párt vezetőjével.