Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,98 Ft
Euró
385,79 Ft
Font
451,48 Ft
Bitcoin
68,194 $

Szellemtanyává változhat a vidék, minden ötödik magyar település eltűnhet

A kis számú lakosság, valamint a városok nyújtotta kedvezőbb pénzügyi körülmények és munkalehetőségek miatt hamarosan kiüresedhetnek akár a nagyobb vidéki falvak is.

...svg content...Unsplash
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Napi.hu által ismertetett, GKI által készített összefoglaló alapján kiderült, Magyarország egyik legfőbb kihívása az elöregedő társadalom kezelése. A KSH legfrissebb adatai alapján az elmúlt tíz évben a 18 év alattiak aránya 18 százalékról 16 százalékra csökkent, míg a 60 év felettiek aránya 22 százalékról 26 százalékra nőtt.

Azokat a településeket, ahol a fiatalkorú (18 év alatti) népesség az állandó lakosság legalább negyedét teszi ki, nagy valószínűséggel nem fenyegeti hosszabb távon népességfogyás (a jelenlegi trendek változatlansága mellett). Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Ugyanakkor népességfogyás szempontjából különösen veszélyben vannak azok a települések, ahol a fiatalkorúak aránya kisebb, mint 15 százalék, ebbe a körbe tartozik a települések ötöde.

Az elöregedés szempontjából is komoly veszélyben van sok település. A települések ötödén az állandó népesség 30 százaléka 60 év feletti. Az elöregedő települések főleg az ország északi, észak-keleti területén és a Balaton keleti részén koncentrálódnak.

A legnehezebb helyzetben azonban a falvak vannak. A községekben élők átlagéletkora (42 év) két szélsőség között mozog. 91 községben az átlagéletkor 35 év alatti (ezek főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben találhatók), míg a másik oldalon a 42 olyan település volt 2020-ban, ahol az átlag életkor 50 év feletti volt. Ezek főleg Vas és Zala megyékben találhatók – olvasható a lap riportjában.