Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,31 Ft
Euró
389,45 Ft
Font
455,23 Ft
Bitcoin
57,017 $

A görögországi tüzek nyolcadik napján úgy pusztítanak a lángok „mint egy horrorfilmben”

Több ezer ember menekült el otthonából a görögországi Évia szigetén, ahol kedden már nyolcadik napja égnek az erdőtüzek, és a kompok készenlétben álltak a további evakuálásokhoz, miután sokakat a tengeren keresztül helyeztek biztonságba.

Szerb tûzoltók és önkéntesek küzdenek a lángok megfékezésén a görögországi Évia-szigeten fekvõ Kamaria közelében 2021. augusztus 10-én. A második legnagyobb görög szigeten, Évián még a mai napon is megállíthatatlannak tûnõen terjedt az erdõtûz, és több száz embert kellett kimenekíteni otthonából, míg a hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket. MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A lángok Görögország második legnagyobb szigetén, Évia szigetén rendkívül gyorsan több fronton pusztítottak, több ezer hektárnyi érintetlen erdőn pusztítottak északi részén, és több tucatnyi falu kiürítését kényszerítették ki. A lángok öt falu házait emésztették el, de a károk teljes mértéke egyelőre nincs megbecsülve.

„Ez olyan, mint egy horrorfilm. De ez most nem egy film, ez a való élet, ez a horror, amivel az elmúlt héten együtt éltünk” – mondta egy 38 éves állapotos evakuált nő, aki Mina néven mutatkozott be, miután Pefki városánál, ahol a lehulló hamu beborította a kikötőt, és felszállt egy mentőkompra. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az ország számos részén erdőtüzek pusztítanak az egy hete tartó hőhullám alatt, amely Görögországban az elmúlt három évtized legsúlyosabb hőhulláma, a perzselő hőmérséklet és a forró szél pedig gyúlékony körülményeket teremtett. Országszerte hatalmas erdőterületek égtek le, és több tucatnyi ház és üzlet semmisült meg.

Kedd óta a parti őrség több mint 2000 embert, köztük sok idős lakost evakuált a szárazfölddel híddal összekötött Évia különböző részeiről a drámai tengeri mentések során, miközben az éjszakai égbolt apokaliptikus vörösre változott. Mások az éjszaka folyamán gyalog menekültek el falujukból, lángoló fákkal tarkított utakon gyalogolva.

„Itt ég egy ház”

– mondta egy nő a helyszínen lévő mentőcsapatoknak Vasilika településen, a távolban égő tűzre mutatva.

„Mindenhol, mindenhol, mindenhol, mindenhol, mindenhol”

– válaszolta az egyik tűzoltó.

Fanisz Szpanosz, Közép-Görögország kormányzója elmondta, hogy a sziget északi részén közel egy hete „nagyon nehéz” a helyzet.

„A frontok hatalmasak, a leégett terület hatalmas”

– mondta a Skai TV-nek.

Több mint 2500 embert szállásoltak el szállodákban és más menedékhelyeken. Görögország a hadsereget is bevetette a tüzek leküzdésére, és több ország, köztük Franciaország, Egyiptom, Svájc és Spanyolország is küldött segítséget, többek között tűzoltó repülőgépeket.

Több mint 570 tűzoltó küzd a lángokkal Évia szigetén, ahol két aktív fronton ég a sziget északi és déli részén. Psaropouli faluban a kitelepített lakosok nagyon feldúltak a történtek miatt.

„Elvesztettem az otthonom… másnap már semmi sem lesz ugyanolyan. Ez egy katasztrófa. Hatalmas. A falvaink elpusztultak, semmi sem maradt az otthonainkból, a tulajdonainkból, semmi, semmi”

– mondta egy helyi lakos.

Görögország polgári védelmi miniszterhelyettese, Nikosz Hardalísziasz azt mondta, hogy a mentőalakulatok „emberfeletti erőfeszítéseket” tesznek több fronton is. „Az előttünk álló éjszaka nehéz lesz” – mondta egy vasárnap késő esti vészhelyzeti tájékoztató során.

Korábban elmondta, hogy a térségben tevékenykedő tűzoltó repülőgépek több akadállyal is szembesülnek, köztük a hegyek fölött felszálló sűrű füstfelhőkkel és a turbulenciák okozta rossz látási viszonyokkal.

A Guardian azt írja, az Athéntól északra fekvő külvárosokban pusztító Parnitha hegy lábánál keletkezett tüzet sikerült megfékezni, de az időjárási körülmények miatt továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy újra fellángol.

Pletser Tamás: megfelelő szinten vannak a magyar üzemanyagárak

Mint mondta, ha mindent összevetünk, az adórendszer sajátosságait is figyelembe véve Ausztriához képest Magyarországon tulajdonképpen egy kicsit még magasabbnak is kellene lennie a benzin árának.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.