Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,309 $

Hatékony a Pfizer és az AstraZeneca vakcinája a delta variánssal szemben

Egy újonnan megjelent tanulmány szerint a lehető legteljesebb védelmet nyújtó két dózis a Pfizer esetében 88 százalékos, az AstraZeneca pedig 67 százalékos védelmet nyújt a tüneteket okozó megbetegedés ellen.

Fotó: Nyíregyháza, 2021. február 16. Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája és a kísérõ oltási igazolólapok a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztályának épületében Nyíregyházán 2021. február 16-án. MTI/Balázs Attila
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Nagyon hatékony a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca oltóanyaga a koronavírus magasabb fertőzőképességgel rendelkező delta variánsával szemben is – írja a Telex az MTI-re hivatkozva.

A kutatás szerint a két védőoltás ugyanolyan védelmet biztosít az először Indiában azonosított delta variáns ellen, mint az eddig domináns alfa variánssal szemben, ha mindkét dózisát beadták. Soron kívül Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

A New England Journal of Medicine egészségügyi szaklapban szerdán megjelent tanulmány eredményei alapján a Pfizer-BioNTech vakcinájának mindkét dózisa együtt 88 százalékos védettséget nyújt a tünetekkel járó megbetegedés ellen a delta mutációval szemben, az alfa variánsnál pedig 93,7 százalékos ez a szám. 

Az AstraZeneca oltóanyaga a delta variáns ellen 67 százalékos védelemre képes ugyanezen a téren, míg az alfa variánssal szemben 74,5 százalékos védelmet nyújt.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten megjelent közleménye szerint a delta variáns terjedésre egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és ezzel a WHO is egyetért. Egy újabb járványhullám komolyan hátráltathatja a koronavírus elleni globális küzdelmet, és az újranyitást is akadályozhatja. 

A delta variáns 40-60 százalékkal nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, és magasabb a kockázata a kórházi kezelésnek. Szakértők szerint nyár végére a fertőzések 90 százalékáért a delta lesz a felelős, de többek között az Egyesült Államok és Oroszországban már most problémát jelent a variáns térnyerése.

Az EMA közleménye szerint a delta variáns ellen a leginkább azzal lehet védekezni, ha az emberek az unió által befogadott oltóanyagok mindkét dózisát maradéktalanul megkapják.

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.

Cristiano Ronaldo megszerezte pályafutása 66. mesterhármasát

Cristiano Ronaldo közel 40 évesen gyűjtötte be pályafutása 66. mesterhármasát, és már 52 gólnál jár a szezonban 52 mérkőzést követően.