Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Elvesztheti szuperhatalmi státuszát az Egyesült Államok a drónháborúban?

Egy szakértő véleménye szerint megvan a reális veszélye annak, hogy az USA elveszti hatalmát, mint „drón-szuperhatalom” és a kihívóik akár „robotmészárlókkal” válthatják fel az amerikai gépeket.

Fotó: Twitter/IdySlim
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Seth J Frantzman író és szakértő szerint ez arra vezethető vissza, hogy Washington volt az egyetlen szuperhatalom a drónok világában a Hidegháborút követő egy évtizedben, most viszont egyre több kihívója akad.

„Ha olyan globális hegemóniád van, mint az Egyesült Államoknak, kedvedre reptetheted a drónjaidat olyan helyek felett, mint Afganisztán, senki nem fogja őket lelőni. Nincs szükséged innovációra, új termékekre, mivel nem tudja semmi elpusztítani, ezért látszik lassulás az új és érdekes gépek kifejlesztésében” – fogalmazott a The Sun megkeresésére.

Mint Frantzman kihangsúlyozta, a nyugati hadseregeket, különösen az amerikai hadsereg kifejezetten lassú az innovációk terén, miközben az olyan feltörekvő hatalmak, mint Kína, fenyegetést jelenthet az amerikai dominanciára, mivel rengeteget fektet bele új technológiákba. A szakértő ugyanakkor megjegyzi, még nincs bizonyíték a nagy kihívásra:

„Kínának reális lehetősége van, mivel felemelkedő félben lévő szuperhatalom, rengeteg erőforrással és innovációs szándékkal. Látszólag meglehetősen gyorsan tudnak mindenféle katonai technológiát fejleszteni, legyen szó repülőgép-anyahajókról vagy egyéb titkos, érdekes dolgokról” – fejtette ki.

Frantzman kifejtette, hogy Kína emelkedése abban rejlik, hogy mindenféle projektbe belefognak és mindent kipróbálnak, hogy kiderüljön, mi működik pontosan. Úgy véli azonban, hogy az amerikai felsőbbrendűségre még nem jelentenek közvetlen fenyegetést:

„Láttunk már arra példát, hogy kínai repülőkkel megsértették a tajvani légteret, de óriási drónarzenálra még nem volt példa. Egyelőre nincs bizonyíték, nem tudjuk mi következik, viszont azt biztosan tudjuk, hogy Kína nagyon sok ehhez hasonló rendszert épít és a kereskedelmi drónok piacát már leuralták, szóval látszólag ez lenne a következő lépés”

A szakértő szerint Kína már korábban szórakoztatási célokra rengeteg drónt használt a különböző ünnepségeken, így simán megvan az esélye, hogy a jövőben akkora arzenállal fognak rendelkezni, hogy simán leterítenek egy repülőgép-anyahajót.

Frantzman felhívta a figyelmet arra is, hogy az olyan területek megvédése, mint Tajvan, kifejezetten nagy nehézséget okozhat az Egyesült Államoknak éppen ebből az okból, hogy Kína jelentős pénzeket öl bele a saját drónkészletébe és még ennél is nagyobbakat ölhet.

Jóslata szerint azonban egyre több országban láthatjuk majd a jövőben, hogy fejlesztik a drónarzenáljukat, mivel mindenütt megpróbálják kitalálni, hogy pontosan hogyan használják megfelelő ezeket az eszközöket.

Arra is lehet számítani, hogy a legtöbb nagyhatalom drónelhárító-rendszereket fog kiépíteni a kritikus infrastruktúráknál, amelyek potenciálisan támadási célpontok, mint repülőtereken vagy erőműveknél.

Frantzman szerint egyre többen tartanak attól, hogy a jövőben úgynevezett „gyilkos drónokkal” vagy „robotmészárlókkal” lehet számolni, amely akár rosszindulatú célokra is felhasználásra kerülhet. Ez ugyan egyelőre még csak koncepció szintjén van, de az a lényege, hogy a mesterséges intelligencia bizonyos paraméterek alapján döntést hoz és akár lőni kezd egy célpontot.

A szakértő úgy véli azonban, hogy egyelőre ez még a távoli jövő dolga lehet, mivel a jelenlegi hadviselés továbbra is azon alapszik, hogy egy parancsnok hoz döntéseket:

„Szerintem egy katonaság sem akar egy olyan háborút lefolytatni, ahol nincs egy ember sem, amelynek a kezébe lenne a döntési lehetőség. A háborúk természete eleve azon alapszik, hogy egy parancsnok dönti el, mit tesz a seregeivel. Nem hiszem, hogy ezt csak úgy elengednék”