Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,24 Ft
Euró
389,02 Ft
Font
454,67 Ft
Bitcoin
57,813 $

A fiatal magyar nők egyharmada elveszítette a munkáját 2020-ban

A koronavírus-járvány piacra mért rossz hatását leginkább a fiatal nők érezték meg tavaly.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ATV Híradójának riportjából kiderült, az Eurostat friss kutatása szerint a 20 és a 34 év közötti nők sínylették meg legjobban a pandémiát, közel egyharmaduk ugyanis elveszítette az állását.

A férfiak 10,1 százaléka nem vett részt az oktatásban vagy képzésben, és nem is dolgozott, nőknél ugyanez az arány már 29,2 százalékra rúgott. Soron kívül Mire számíthatunk az idei strandszezonban? Íme a leghasznosabb információk

Greguss Csaba munkaerő-piaci szakértő úgy gondolja, a vizsgált korosztályban sok a pályakezdő nő, az elhelyezkedési lehetőségeiket pedig jelentősen megnehezítette a világjárvány:

„Érdemes megnézni a rövid ideje munkanélkülieket. Ők általában azért váltak munkanélkülivé, mert többségben a covid által sújtott ágazatokból érkezhettek. Itt gondolunk akár a vendéglátásra, akár a turizmusra ahol szintén a női munkavállalók száma magasabb.”

Az Egyenlítő Alapítvány vezetője, Heal Edina szerint viszont nem csupán ez az egyetlen oka a nők magas munkanélküliségi arányának:

A világon a nem fizetett munka, az otthoni munka, a gyermeknevelés, a háztartás, ennek a munkának a 74 százalékát nők végzik. És ezt sajnos jellemzően Magyarországon is nagyon magas. A nem fizetett munka aránya a covid miatt még jobban megnövekedett, és ez általában a nőkre esett. Ennek eredményeként sok nő maga választotta azt, hogy nem tud többet dolgozni ilyen feltételek között, amikor otthon tanítani kell a gyerekeket.”

Heal hozzátette, mivel a nők általában kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ezért amikor a családnak arról kell dönteni, kinek az állását áldozzák fel, mindig a nőkre esik a választás.