Csökkent a munkanélküliek száma, de hosszabb ideig tart az álláskeresés

Fotó: Unsplash/ Brooke Cagle
not image

Kornis Vivien

2021. június 25. - 13:59

A legtöbb álláskereső még mindig a szakképzetlenek csoportjából kerül ki.

A Népszava beszámolója szerint június 20-ig újabb 8287 fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma az előző hónaphoz képest, így a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában jelenleg 265.497-en szerepelnek. A koronavírus-járvány elleni harcban hozott korlátozások miatt tavaly ezrek vesztették el az állásukat, de a munkanélküliek száma mára több mint 110 ezer fővel, vagyis 29 százalékkal csökkent.

Hiába javultak azonban a számok, a tartós munkakeresők száma mind az előző hónaphoz, mind a 2020-as helyzethez képest tovább növekedett a lap szerint. 

Jelenleg több mint 93 ezer honfitársunk egy éve vagy annál is régebben megszakítás nélkül szerepelt az álláskeresők nyilvántartásában, ami a tavalyi számokhoz képes 14.553 fős növekedést jelent. Ezzel átlagosan immár a 440 napot is eléri a regisztrációs idő, ami 121 napos, vagyis 41 százalékos emelkedést jelent a 2020-as adatokhoz képest.

Az álláskeresési járadék azonban továbbra is csak 3 hónapig jár, így a munkanélküliek csaknem fele semmilyen anyagi támogatásban nem részesül az álláskeresés ideje alatt. 

A legtöbb álláskereső, azaz 85.200 fő még mindig a legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel vagy érettségivel rendelkezők, tehát a szakképzetlenek közül kerül ki. Helyzetüket tovább nehezíti, hogy a vállalkozások nem kapnak többé kifejezetten olyan támogatást, melyet szakképzetlen munkavállalók alkalmazását ösztönzi. 

Június 1-je óta ugyanis a korábban csak a 25 év alatti fiatalok vagy a szakképzetlen munkavállalók alkalmazása esetén járó, a bérköltségek felét fedező, de havonta maximum 100 ezer forintot jelentő összeget bármely, legalább egy hónapja álláskeresőként regisztrált munkanélküli alkalmazása esetén megkaphatják a munkaadók 6 hónapig.

A Vállalkozások munkarerőtámogatása névre keresztelt program tavaly októberben indult. A programban május végéig csaknem 10 ezer, a munkaerőpiaci szempontok szerint hátrányos helyzetűnek tekinthető álláskereső vett részt, a támogatással munkát vállalók száma pedig 14 ezerre nőtt a program kibővítése óta.