Már a boltokban is munkaerőhiány van a Balatonnál

Fotó: Unsplash/Scott Warman
not image

Borbély Fanni

2021. július 14. - 11:46

Eddig többnyire a vendéglátásban tapasztalt nyitás utáni munkaerőhiányról érkeztek hírek a Balaton környékéről, azonban más szektor is küzd a helyzettel: a boltokban már olyan kevesen dolgoznak, hogy van, ahol a megrendelt áruk kipakolása is fejtörést okoz.

Lassan mindennapossá válik, hogy a nyitás után egy órával még nincs olcsó tej a polcokon, üres a fürtös paradicsomos rekesz, és van, hogy szombat este már csak egyféle enyhén szénsavas vagy szénszavas ásványvizet talál a vevő. Ez van, mondják az állandó dolgozók, a boltvezetők pedig a munkaerőhiányra hivatkoznak – írja a Magyar Nemzet.

Megérkezik a kamion a rendelt áruval, de nincs, aki lepakolna róla, ugyanis a szükségesnél kevesebb az árufeltöltő a boltokban. Egy másik üzlet vezetője szerint, bár kevesen vannak, nem igényelnek a kisebb forgalmú üzletekből áthelyezett dolgozót, ők inkább vállalják a túlmunkát némi átszervezéssel.

A diákmunkaerő sem segít a helyzeten, romlik a szezonmunkás fiatalok munkamorálja is. A helyi üzletek tulajdonosai szerint ők akarják megmondani, hogy mikor dolgozzanak, a hétvégéket pedig nem vállalják, mert akkor vannak a bulik. Ez egyrészt érhető, de az már nem megy, hogy az állandó dolgozókénál többet kereső, szezonmunkás fiatalok diktáljanak – tette hozzá egy boltvezető.