Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,48 Ft
Euró
389,10 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,583 $

Rusvai szakmai véleménye a vakcinák keverésről a harmadik oltások előtt

Az elismert szakember, aki nagyon jól ismeri a vírusokat, az interjúja alatt elmondta azt is, hogy milyen esetekben lehet érdemes keverni a vakcinákat.

Fotó: Somogyi Nóra asszisztens beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 20-án. MTI/Rosta Tibor
Belföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Magyarország az egyetlen, ahol hat különböző vakcinával oltanak, ez abszolúte egyedülálló, és mi voltunk az elsők, akik zöld jelzést adtak a harmadik adagok beadására. Ez az első két oltáshoz hasonlóan önkéntes és ingyenes.

Már azt is tudhatjuk, hogy augusztus első napjától válik elérhetővé a lehetőség, és a vakicnát ugyanott vehetjük fel, ahol az első kettőt megkaptuk. Rusvai Miklos a TV2 reggeli műsorában, a Mokkában beszélt arról, hogy milyen esetekben szükséges a vakcinák keverése, vagyis a harmadik oltásunkat már egy másik típussal vegyük fel. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

„Keverni lehet, bizonyos esetekben kell, ezért mondtam, hogy változatos nálunk a vakcinapaletta, ugye például a vektorvakcinák után célszerű… Ugye a vektorvakcina az a Janssen, az AstraZeneca és a Szputnyik.

„Ezekben adenovírus az alap, ebbe teszik bele a koronavírusnak egy génszakaszát, és utána sejtjeink termelik le a génszakaszt. Mivel az adenovírus ellen is akcióba lép az immunrendszerünk, ezt az adenovírust, ha többedszerre visszük be, közömbösödik, mielőtt a hatását kifejthetné.”

Tehát, aki ilyet kapott, annak javasolt más oltóanyaggal beoltatni magát. „Így van, így van.” Rusvai elmondta, elsődlegesen a háziorvosok döntenek arról, hogy az oltott milyen vakcinát kapjon a harmadik körnél.

Ők azok, akiknek meg kell kapniuk az ehhez szükséges információkat, hogy a lehető legfelkészültebbek legyenek, ha eljön az idő, és be kell adniuk a harmadik oltást. „Hogy tudják, melyik vakcina után mit célszerű, és mit nem célszerű, mert ugye vannak ilyen szempontok is.”

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.