Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,48 Ft
Euró
389,19 Ft
Font
453,37 Ft
Bitcoin
61,616 $

Kiderült, mi lesz azokkal az egészségügyisekkel, akik nem vállalják a kötelező oltást

Azok a betegellátásban dolgozók, akik nem kapják meg a harmadik oltást, olyan beosztásba kerülnek, ahol nem találkoznak páciensekkel.

Fotó: Budapest, 2021. július 1. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az Országos Onkológiai Intézet felújított mellkassebészeti klinikájának átadása elõtt tartott sajtótájékoztatón 2021. július 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere a Hír TV vendégeként elmondta, hogy az EMMI azt javasolja az orvosoknak, hogy a harmadik dózis koronavírus elleni védőoltást mindenki más típusú oltóanyagból kapja, mint amivel az első két alkalommal beoltották. 

A járvány eddigi hazai hullámainak tapasztalati és a külföldi – többek között francia – minták alapján hozták meg a betegellátásban dolgozók részére kötelezővé tett védőoltásról szóló döntést, mely az orvosi háttérszemélyzetre is vonatkozik – válaszolta a miniszter Velkovics Vilmos, a Hír TV riporterének kérdésére a Blikk összefoglalója szerint.

Arra, hogy mekkora a kötelezővé tett oltás támogatottsága az egészségügyi munkavállalók körében, Kásler Miklós – némiképp kitérően fogalmazva – elmondta, hogy az egészségügyi dolgozó közötti átoltottsági arány rendkívül magas, bár nem száz százalékos. Így azok, akik már kétszer beoltották magukat, beláthatják, hogy a harmadik dózisra is szükség van – fogalmazott az emberminiszter. 

“Mi lesz azokkal az orvosokkal, akik valamilyen alapbetegségük miatt nem oltakozhatnak?” – tette fel a kérdést Velkovics. Kásler válaszában azt hangsúlyozta, hogy arról, hogy ki kapjat oltást, és ki nem, az oltóorvos dönt.

„Aki nem kapja meg a harmadik oltást, olyan beosztást kap, ahol a betegekkel nem találkozik” – közölte a miniszter, és azt is elárulta, nem számít arra, hogy sokan elhagynák a pályát a rendelet miatt. Kásler Miklós kiemelte, hogy a magyar egészségügy fel van készülve egy negyedik hullámra, “ugyanúgy, ahogy fel volt készülve az elsőre, a másodikra a harmadikra.”

Kásler hangsúlyozta, hogy az újabb járványhullám mértéke attól függ, hányan veszik fel a védőoltást. A miniszter elmondta, hogy a harmadik dózis oltóanyaggal kapcsolatos minisztérium irányelv szerint más típusú vakcinával oltják be majd az embereket, így például azok, akik mRNS-védőoltást kaptak az első két alkalommal, vektoralapú vagy adenovírus-vakcinát kapnak majd.

Így azok a kínai fejlesztésű vakcinával beoltott 60 év feletti idősek, akik 18-30 százalékánál az antitest-vizsgálatok szerint nem alakult ki a megfelelő mértékű antitestes védettség, más típusú oltóanyagot kaphatnak.