Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,66 Ft
Euró
389,50 Ft
Font
453,92 Ft
Bitcoin
61,771 $

Már nem az Apple a világ második legnagyobb mobilgyártója

Azután, hogy a Huawei az amerikai szankciók révén az elmúlt években visszacsúszott dobogós helyéről, a cupertinói techóriást is beelőzték a világranglistán.

Unsplash
Smart

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Canalys elemzőcég legutóbbi felméréséből kiderült, hogy 2021 második negyedévében a mobiltelefonok piaci részesedésének összesített rangsorában letaszította a dobogó második fokáról az Apple-t a kínai Xiaomi.

Továbbra is a Samsung okostelefonok uralják a világot a maguk 19 százalékos piaci részesedésükkel, míg a Xiaomi rendesen bekeményített, és 17 százalékot hasított ki magának, míg az Apple 14 százalékkal visszaesett a harmadik helyre. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

A Xiaomi több mint 83 százalékkal tudta növelni piaci helyzetét, míg a Samsungnál ugyanez a mutató 15 százalék, a cupertinóiaknál viszont csupán 1 százalék volt, ami arra utal, hogy az Apple-t a törzsvásárlók éltetik.

A kínai gyártó több mint 300 százalékkal több okoseszközt szállított Latin-Amerikába, míg Afrikába 150, Nyugat-Európába pedig 50 százalékkal nőtt a disztribúció mértéke. Minden bizonnyal a Mi 11 Ultra csúcsmobillal jöhet az újabb áttörés, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy év végére tovább erősödjön a márka.

Habár az iPhone 13 szeptember-október környéki érkezésével változhat a helyzet, az sem elképzelhetetlen, hogy a Xiaomi ennek ellenére is megőrizheti második pozícióját, ami nem kis teljesítmény lenne a kínai nagyvállalat részéről.

Ha maradna a jelenlegi tendencia, akkor rövid időn belül a Xiaomi beelőzheti a Samsungot is, bár erre az elemzők nem sok esélyt látnak, azonban amellett sem szabad elmenni, hogy a kínaiak komolyan gondolják a versenyt, és ha így folytatják, egyeduralkodóvá válhatnak.