Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

Adóparadicsomokban parkoltatja a járványból szedett profitjait a Moderna

A koronavírus-járvány alatt hősi státuszba emelkedtek a vakcinagyártók, amelyek hatékony és biztonságos ellenszert fejlesztettek ki a gyilkos kór ellen, ám a Moderna példája bizonyítja: ők is bizony vállalatok, amelyek a profitmaximalizálásra törekednek.

A 2020. november 16-án közreadott képen a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat logója a cég egyik épületének bejáratánál a Massachusetts állambeli Norwoodban 2020. február 25-én. A Moderna 2020. november 16-án bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcinájának 94,5 százalékos a hatékonysága. MTI/EPA/C. J. Gunther
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A multinacionális vállalatokat vizsgáló holland SOMO nonprofit által nyilvánosságra hozott jelentésből egyértelműen kiderült ugyanis, hogy a gyógyszercég a Föld „legrosszabb adóparadicsomaiban” tartja a profitjait – számolt be róla a Politico.

Az Európai Unió több száz millió dózisnyi Moderna-vakcinát rendelt, az Európai Bizottság az erről szóló szerződést pedig a cég bázeli központú svájci leányvállalatával, a Moderna Switzerland GmbH-val kötötte meg. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

Ez azért is lényeges, mert Svájc a világ egyik legkedvezőbb adórendszerével rendelkezik, mindössze 13 százalékos társasági adót kell fizetniük a külföldi vállalatoknak, amely globálisan rendkívül alacsony mértékűnek tekinthető.

A tanulmányban jelezték, hogy szinte lehetetlen meghatározni a híresen szigorú svájci üzleti titkok miatt, hogy pontosan mekkora profitra tett szert ezzel a Moderna, de több tízmilliárd dollárnyi összegről lehet szó.

A Moderna még szélesebbé tette a maga profitját egy másik adóparadicsomban: a kutatási szabadalmaikat (szám szerint 780-at) ugyanis az Egyesült Államokbeli Delaware államban jegyezték be, ahol az állami törvények értelmében nem kell adózni a szabadalmakból származó jövedelem után.

Így pedig egy nagyon érdekes helyzet alakult ki, ugyanis a Moderna – több vakcinafejlesztőhöz hasonlóan – jelentős állami és NGO támogatásokat vágott zsebre, miközben jelentősen beárazta a termékét, ráadásul adóparadicsomokban jegyezték be vállalatik részeit, így adó útján sem térül meg a támogatás.

A felállás tehát a következő: jelentős adófizetői pénzekkel támogatták meg a Moderna vakcinafejlesztését, akik cserébe jelentős áron üzleteltek a dózisokkal, ráadásul az ebből keletkező profitok után bőven átlagon alul adóznak és nem is feltétlen ott, ahol zsebre vágták az állami támogatásokat.

Ez a számok nyelvére fordítva mutatja meg a helyzet abszurditását. Az Egyesült Államok például 4.1 milliárd dollárral támogatta meg a Modernát, amely pedig 15 dollár/dózis áron üzletelt a kormánnyal, így egy 7.5 milliárd dolláros vakcinamegrendelést sikerült összehozniuk.

Az Európai Unió még ennél is rosszabbul járt, ugyanis velük 22.5 dollár/dózis áron állapodták meg a Moderna-oltóanyagokról egy 10 milliárd dolláros szerződés keretében. Mindkét példán látszik, hogy jóformán megtérülés nélkül marad az érintett felek számára, hogy támogatást adtak és rendeltek, mert az adóbevételek nem hozzájuk érkeznek.

A Moderna ráadásul a „gazdagok vakcinája” lett, ugyanis főként a nyugati világ országaival üzleteltek az eddigiek során. Ígéretet tettek például arra, hogy részt vesznek a vakcinák igazságos elosztásában, a WHO által indított COVAX program számára azonban májusig mindössze 34 millió dózist fognak leszállítani.

A SOMO becslései szerint a Moderna összesen a bevételei 44 százalékát tudja megtartani az adóparadicsomokba való bejegyzésnek köszönhetően, amely 8 milliárd dollárt teszi ki a cég 2021-re várt 18.4 milliárdos bevételeiből.

A szervezet tanulmánya megjegyzi, hogy a vállalat ráadásul nem tud megfelelő magyarázatot adni arra, hogy miért az érintett helyeken jegyeztette be a leányvállalatait az adóoptimalizálást leszámítva. Jelezték: minden cégnek ott kellene adóznia, ahol a tényleges gazdasági tevékenységüket végzik.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.