Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,213 $

72-re emelkedett a dél-afrikai tüntetések halálos áldozatainak a száma, több helyen elszabadult a káosz

A dél-afrikai rendőrség beszámolója szerint legalább 72 ember vesztette életét Jacob Zuma korábbi elnök bebörtönzése miatt kirobbant tüntetések folyamán, valamint 1234 embert tartóztattak le.

...svg content...Fegyveres biztonsági õr fosztogatókat üldöz a dél-afrikai Sowetóban 2021. július 13-án. Dél-Afrikában zavargások törtek ki azt követõen, hogy Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök július 8-án feladta magát a rendõrségnek. Zumát korábban 15 hónap börtönbüntetésre ítélte az alkotmánybíróság, mert nem engedelmeskedett egy bírósági idézésnek. A 2009-18-as hivatali ideje alatt elkövetett korrupciós vádak miatt kellett volna egy vizsgálóbizottság elõtt megjelennie. Zuma 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelõzze leváltását. MTI/AP/Themba Hadebe
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Mathapelo Peters rendőr-főkapitány keddi közleménye szerint 27 ember vesztette életét KwaZulu-Natal, 45 ember pedig Gauteng tartományban hunyt el, valamennyien azért, mert a boltokat fosztogató tömeg agyontaposta őket.

Peters szerint az agyonnyomott embereken felül többeket meglőttek, valamint történtek halálesetek akkor is, amikor ATM-eket robbantottak be a lázadó tömegek. A demonstrációk ráadásul egyre erőszakosabbak, amely további halálos áldozatokat vonhat maga után. Soron kívül Pápua-új-guineai földcsuszamlás: 670-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Egyre több városban szabadul el a teljes káosz, az emberek élelmiszerboltokat, elektronikai üzleteket, italboltokat és ruhaboltokat is fosztogatnak. A káosz egyelőre csak ezt a két tartományt érinti, a tüntetések nem terjedtek még át a további hét dél-afrikai tartományra.

Az erőszak még akkor robbant ki, amikor Jacob Zuma korábbi elnök megkezdte a 15 hónapos börtönbüntetésének letöltését. Zumát azt követően ítélték el, hogy működött együtt a hatóságokkal, amikor korrupciós gyanúkat kezdtek el vizsgálni az elnökségével összefüggésben.

Mint a Wall Street Journal összefoglalójából is kiderül, a tüntetéshullám és annak lázadássá fajulása azonban bőven túlmutat Jacob Zuma bebörtönzésén. Dél-Afrika mintegy 60 millió lakosának több mint fele él szegénységben, a munkanélküliség pedig 32 százalékos az országban.

A koronavírus-járvány pedig csak rontott ezen a helyzeten, mivel nagyon sok munkahelyet szüntettek meg és a gazdaság is jelentősen visszaesett. Zuma letartóztatása ilyen tekintetben jó ürügy volt, hogy a társadalmi feszültségek be tudjanak robbanni.

A káosz azonban nagyon nem jött jól Dél-Afrikának, a tüntetésen megsérülteket ugyanis alig tudják ellátni, mivel egy járványhullám kellős közepén vannak, az egészségügyi ellátórendszer már eddig is túlterhelt volt a rengeteg koronavírus-fertőzöttől.

A hatóságok ráadásul figyelmeztettek, hogy a tüntetők által eltorlaszolt utak miatt több dologból, például élelmiszerből is hiány alakulhat ki, ráadásul a csoportos gyülekezés berobbanthatja a járvány esetszámait is.