Egyre erőszakosabbak a tüntetések Dél-Afrikában, már 32-en elhunytak

Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök bebörtönzése miatt elégedetlen tüntetõk által felgyújott útakadály ég Johannesburgban 2021. július 11-én. A 79 éves Zuma július 8-án feladta magát a rendõrségnek, így megmenekült a letartóztatásától. Zumát korábban 15 hónap börtönbüntetésre ítélte az alkotmánybíróság, mert nem engedelmeskedett egy bírósági idézésnek. A 2009-18-as hivatali ideje alatt elkövetett korrupciós vádak miatt kellett volna egy vizsgálóbizottság elõtt megjelennie. Zuma 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelõzze leváltását. MTI/EPA/Kim Ludbrook
not image

Nagy Noel

2021. július 13. - 14:52

Rendkívül erőszakos tömeges tüntetések törtek Dél-Afrika több tartományában is, miután Jacob Zuma, az ország korábbi elnöke megkezdte börtönbüntetését.

Két tartományban összesen 32 ember vesztette életét az anarchikus állapotokra emlékeztető demonstrációkon, 26-an KwaZulu-Natal, hatan pedig Gauteng tartományban – számolt be róla helyi források alapján az NDTV.

Sihle Zikalala, KwaZulu-Natal tartományi vezetője megerősítette, hogy amikor a tüntetés lázadássá eszkalálódott, akkor következtek be a halálesetek, sokakat agyontapostak például. Az elnök ezért bejelentette, hogy bevetik a katonaságot a feszültségek enyhítésére.

Jacob Zumát végül korrupciós vádak miatt ítélték el, összesen 15 hónapnyi börtönbüntetését kezdte meg nemrégiben. KwaZulu-Natal azért is vált a tüntetések epicentrumává, mert ez volt az a tartomány, ahonnan Zuma karrierje elindult.

A lázadás pedig egyre nagyobb mértéket ölt az ország legnagyobb városában, Johannesburgban is, ahol több boltot is teljesen kiraboltak a tüntetők, a fosztogatás gyakorlatilag eggyé vált a politikai akaratnyilvánítással a tüntetők szemében.

Az RT orosz hírtelevízió videóügynöksége, a Ruptly erről összefoglaló videót is készített, amely egy apokaliptikus filmbe illő képet festett fel Dél-Afrika utcáiról.

Több videó is napvilágot látott a világhálón, ahogy a demonstrálók a televízióktól kezdve a mikrohullámú sütőig mindent megpróbálnak elvinni, de a helyi ruhaboltok, italboltok és gyógyszertárak sem úszták meg.

A rendőrség megpróbálta oszlatni a tüntetőket, akik több helyen is vasutakat és közutakat blokkoltak, többek között felgyújtott gumikkal. Az egyik úton ráadásul egy autót is felgyújtottak, amivel megpróbálták elállni a közlekedők útját.