Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,47 Ft
Euró
397,16 Ft
Font
477,41 Ft
Bitcoin
63,688 $

Nem gondoltad volna, de ezeket a műanyagokat tilos a szelektívbe dobni

Budapesten a 90-es évek elején kísérleti jelleggel kezdődött el a szelektív gyűjtés. A Wekerle telepen és a Rózsadombon helyeztek el szelektív gyűjtésre szolgáló 1100 literes konténereket. A 90-es évek közepén pedig elemgyűjtő edényeket helyeztek ki iskolákba és intézményekbe. Több éves előkészítés után 2002-ben a Fővárosi Közgyűlésben döntés született arról, hogy Budapest egész területére kiterjesztik a szelektívgyűjtő szigeteket.

...svg content...Fotó: Unsplash/Nareeta Martin
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az FKF honlapján azt írja, ma már nem csak szelektív hulladékgyűjtő szigetek léteznek, ugyanis 2015 óta házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtő autó. A műanyaghulladék a sárga fedelű kukákba kerül, azonban léteznek bizonyos megkötések, melyekkel érdemes tisztában lenni.

Nem kerülhet minden műanyag a szelektív hulladékgyűjtőbe, s, hogy eldöntsük, melyik igen, melyik nem, a műanyagokon úgynevezett PIC-kódot – Packaging Identification Code – találhatunk. A kódok segítségével a műanyagok hétféle csoportba sorolhatóak, melyek közül három alkalmatlan az újrahasznosításra, így tilos a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezni. Soron kívül Videón Gyurcsány Ferenc ordibálása a parlamentből

A PIC-kódok, melyek alapján szelektálhatjuk a a műanyagokat.

Ha a nyilakkal jelölt háromszögben 3-as, 6-os vagy 7-es számot látsz, úgy azokat a kommunális hulladékgyűjtőbe kell dobni. A 3-as jelzésű PVC (polivinil-klorid), illetve a 6-os jelzésű PS (polisztirol) egészségkárosító hatásuk miatt nem újrahasznosíthatóak. Ez utóbbit – a köznyelvben habdoboznak hívják – elsősorban az éttermek használják elviteles rendelésekhez.

A polisztirol éthordókat az Egyesült Államok több pontján betiltották már: így például tilos a használata New Yorkban, Washingtonban, San Franciscoban. A WHO szerint a polisztirol rákkeltő vegyület lehet, mely káros hatást gyakorol a hormonháztartásra, emellett a PVC ugyancsak nem újrahasznosítható.

Hőre lágyuló fajtájából készülnek a kerti locsolócsövek, elektromos kábelek bevonó rétege, kemény PVC-ből pedig padlóburkolatokat, csöveket, gépalkatrészeket gyártanak. Érdemes még megemlíteni a bakelitet és a poliuretánt, melyek a PIC-kód alapján a 7-es számú egyéb kategóriába sorolhatóak: ezek olyan műanyagok, melyek hő hatására keményednek, ezzel lehetetlenné téve az újrahasznosítást.

Orbán Viktor egyetlen mondattal rakta helyre Gyurcsány Ferencet

Orbán Viktornak nem volt szüksége többre egy mondatnál azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc felszólalt, majd elvették tőle a szót.

Betelt a pohár a Microsoftnál: aki nem frissít, pórul járhat

Nem vár tovább a világ legnagyobb számítástechnikai cége: az egyik legtöbbet használt programot teszik elérhetetlenné azok számára, akik még mindig kiikszelik a frissítési figyelmeztetéseket.