Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Csodálatos fényképeket küldött a marsi tájról a Perseverance rover

A NASA marsjárója nemrég kezdte meg útját a Jezero-kráter környékén, amiről természetesen megannyi felvételt is készített.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Futurism magazin riportjából megtudhattuk, az úgynevezett Séítah tájról lőtte a legújabb fotókat az amerikai űrügynökség marsjárója, amelyet a mérnökök azonnal fel is töltöttek a világháló különböző platformjaira.

Mint ahogyan arra számítani lehetett, a kilátás egészen lenyűgöző, a panoráma szinte sci-fi filmekbe illő látványt mutat, a vörös bolygó kietlen felszíne egyszerre hátborzongató és izgalmas. A hatkerekű Perseverance június elsején indult útjának az Octavia E. Butler leszállóhelyről, ahol még korábban, 2021 elején ért talajt.

A marsjáró az elmúlt egy hónapban nagyjából egy kilométert tett meg, ami bár földi mértékkel nézve nagyon rövid távnak mondható, kozmikus léptékben egy ilyen messze található égitest esetében megsüvegelendő teljesítményként értékelhető.

A navahó indián nyelven „a homokbuckák között” jelentéssel rendelkező Séitah geológiai egység valójában a Jezero-kráter fenekét jelöli, ami rengeteg kővel és dűnével van övezve, melyeket a Perseverance egyenként megvizsgálhat, és mintákat gyűjthet róluk.

A NASA kutatói szerint a térség körülbelül 100 méter mélyen feküdhetett az egykori marsi óceán mélyén, ami 3,8 milliárd évvel ezelőtt még jelen volt a vörös bolygón, azóta viszont az univerzumbéli események következményeképpen elpárologhatott.

A Perseverance kifinomult AutoNav módjának köszönhetően – amellyel lényegében önjáró üzemmódba helyezhetik az eszközt – a rover újabb fokozatba kapcsolt, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor naponta az eddigihez képest 5-6-szoros gyorsasággal térképezheti fel a sivár tájat.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.