Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
62,898 $

EB: 240 ezer francia szurkoló írt alá egy petíciót, hogy játsszák újra a Franciaország – Svájc meccset

Közel negyedmillió ember szeretné meggyőzni az UEFA-t arról, hogy egy súlyos szabálytalanságra tekintettel újra kell játszani a Franciaország – Svájc nyolcaddöntős mérkőzést.

A svájci válogatott tagjai ünnepelnek, miután 3-3 után tizenegyesekkel 5-4-re gyõztek a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjének Franciaország – Svájc mérkõzésén Bukarestben 2021. június 28-án. MTI/AP/Reuters/Marko Djurica
Sport

Nagy Noel

Szerkesztő

Minden kétséget kizáróan Svájc okozta az egyik legnagyobb meglepetést eddig az Európa-bajnokságon azzal, hogy Bukarestben sikerült továbbjutniuk a végső győzelemre is esélyesnek tartott francia válogatott ellen.

Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt még Franciaországnál volt a vezetés, ráadásul két gólos előnyük volt köszönhetően Paul Pogba csodagóljának. Haris Seferovic 81. percben, illetve Mario Gavranovic 90. percben szerzett góljának köszönhetően azonban Svájc kiegyenlített. Soron kívül Orbán Viktor szerint Karácsony majdnem megakadályozta az érkezését

A hosszabbítás végül nem hozott további gólokat, így büntetőrúgásokra került sor, amelyet valamennyi játékos sikerrel teljesített. Egy játékos azonban nem, méghozzá a franciák egyik legnagyobb sztárja, Kylian Mbappé, akinek nem sikerült berúgni a tizenegyest, így Svájc jutott tovább.

Nagyon sok – főként francia – szurkoló azonban felháborodását fejezte ki, hogy Mbappé nem rúghatta újra a tizenegyesét. Olyannyira nagy a felháborodás, hogy a spanyol Marca szerint már 240 ezren írtak alá egy petíciót, hogy újrajátszhassák a mérkőzést.

A kiakadás oka egyszerű: az aláíró szurkolók úgy látják, hogy Yann Sommer szabálytalanul védte ki a 22 éves támadó büntetőjét. Ilyenkor ugyanis az a szabály, hogy a kapus legalább egy lábának a vonalon kell lennie a lövés pillanatában.

A GiveMeSport által kikockázott felvételekből azonban kiderült, hogy Sommer nem követett el szabálytalanságot: bár kétségtelen, hogy amikor Mbappé nekifutott, a svájci hálóőr nem állt a vonalon, de a rúgás pontos pillanatában az egyik lábával érintett azt.

Forrás GiveMeSport
Forrás GiveMeSport

Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a játékvezetők jó döntést hoztak azzal, hogy nem rúgatták újra a tizenegyest, így alaptalan a francia drukkerek felháborodása, hiába vannak már közel negyedmillióan.

Végjátékos büntetővel bukta el a győzelmet a Manchester United az Old Traffordon

A Manchester United ismét saját magát hozta nehéz helyzetbe, most a Burnley ellen az Old Traffordon.