Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,911 $

Kiderült, miért nem terjed futótűzszerűen az indiai mutáns Magyarországon

A szakértői vélemény rámutatott két fontos pontra, amik magyarázatot adhatnak arra, hogy egyelőre miért nem terjed futótűzszerűen az indiai variáns Magyarországon, ellentétben más országokkal.

...svg content...Fotó: Bálint Ildikó Tünde bőrgyógyász rezidens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. július 1-jén. MTI/Balázs Attila
Belföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Rusvai Miklós péntek reggel a Mokka vendégeként beszélt részletesebben a delta variánsról, amit korábban indiai mutánsnak hívtak. Egyes országokban rohamléptekben terjed az új vírus, addig Magyarországon csak kevés embernél mutatták ki ezt a gyorsabban fertőző variánst.

„Itt van, nem terjed túl gyorsan, ugye körülbelül hat héttel ezelőtt mutatták ki először a jelenlétét két emberen Magyarországon. Körülbelül három hete már öt emberen. Most, ha jól tudom, kilencnél tartunk, tehát nem terjed futótűzszerűen sok más országgal ellentétben.” Soron kívül Verőcei hajóbaleset: újabb áldozat földi maradványaira bukkantak

„Ehhez nyilván az eddig tapasztalt kedvező, mármint a mi számunkra kedvező száraz-meleg idő is közrejátszott ebben.” Emellett az átoltottságunk is szerepet vállal abban, hogy az indiai variáns nem tud gyorsan terjedni.

„Persze, igen. Az átoltottság és a nyár, ez a kettő, ami nekünk segít most.” Sokan érdeklődnek amiatt, hogy a delta variáns például mennyivel súlyosabb, veszélyesebb, mint az alapvírus, ami azóta több helyen is mutálódott.

Orbán: az elmúlt 24 órában sem halt meg COVID-fertőzött, felkészültünk egy esetleges negyedik hullámra

„Mindenképpen fertőzőbb, körülbelül kétszer fertőzőbb, ami azt jelenti, hogy egy ember legalább két másikat tud megfertőzni. Eddig ez egy 1,5 volt, tehát a brit variáns, amit most alfa-variánsnak nevezünk, ott ugye másfélszeres szorzóval kellett számolni.”

„Itt kétszeres szorzóval, ez a delta variáns, ami korábban az indiai mutáns volt. Sokkal fertőzőbb, és egy kicsit erőteljesebbek a légzőszervi tünetek: köhögés, tüsszögés, orrfolyás, könnyezés. Ezek erősebbek valamivel.”

„Ott ugye az ízlés- és szaglásvesztés volt jellemző, ennél tulajdonképpen ritkábban detektálnak ilyesmit, de különben hasonló.-”