Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Több tucat földalatti tavat találtak a Marson

Óriási szenzáció volt, amikor 2018-ban bejelentették, hogy egy hatalmas, talaj alatt húzódó tavat fedeztek fel a Mars déli pólusa közelében, három évvel később azonban további mélyedésekre bukkantak a kutatók.

ESA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Mars déli pólusa sokkal komplexebb lehet, mint azt korábban feltételezték, a talaj alatt található geológiai struktúrák ugyanis egy szabályos barlangrendszert hozhattak létre a vörös bolygón, ami különféle folyadékokkal lehet tele, köztük akár vízzel is.

A Space.com magazin értesülései szerint tudósok egyöntetű véleménye alapján és a radarképek tüzetesebb vizsgálatából kiindulva kijelenthető, hogy földalatti tavakról van szó, amelyek még nem fagytak be. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Jeffrey Plaut, a NASA Jet Propulsion Laboratóriumának kutatója elmondta, egyelőre nem 100 százalékig biztosak abban, hogy valóban folyékony víz húzódik-e a felszín alatt, vagy más kémiai vegyületről beszélhetünk, ám mivel más bizonyítékot nem találtak, ezért semmi sem zárható ki.

A Marson lévő aktív tűzhányóknak köszönhetően még a fagyos térségekben is felolvadhatnak a szilárd halmazállapotú jégkristályok, ezért a tavak vize állandó jelleggel folyhat, azonban a szóban forgó régióban nem fedeztek fel vulkáni aktivitást, ezért ez az elmélet kizárható.

Egyelőre tehát rejtély, hogyan működhetnek ezek a rejtélyes tavak és tórendszerek, Plaut abban reménykedik, hogy a közeljövőben egy misszió keretében felderíthetik, pontosan milyen körülmények uralkodnak a vörös bolygó déli pólusán.

Nem kell már sokat várnunk arra, hogy különböző küldetések induljanak a Marsra, ehhez viszont az kell, hogy első körben a SpaceX sikeresen teljesítse tesztrepülését, amire már csak egy hónapot szükséges várnunk, hiszen az első kilövésre júliusban számíthatunk.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.