Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,04 Ft
Euró
392,77 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
63,911 $

Szaglásvesztés után agykárosodás léphet fel a koronavírus-fertőzés szövődményeként

Habár az ízlés- és szaglásvesztés egyeseknél ideiglenes tünetként jelentkezik, vannak páciensek, akiknél tartósan fennmaradnak a panaszok, és akár súlyosbodhat is az állapotuk.

Unsplash
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A CNBC-nek adott interjújában Scott Gottlieb, az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatal egykori munkatársa elmondta, a legújabb tanulmányból kiderült, hogy koronavírus-fertőzés következtében az agyszövet egy része elpusztulhat, ami komoly komplikációkat indukálhat.

Ezt a szövetet már sosem lehet visszanyerni, így súlyos neurológiai problémák alakulhatnak ki, amit már képtelenség helyrehozni, és egész életre szóló károsodások léphetnek fel. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

„Az agykérgi szövet mennyiségének csökkenése az agy olyan területein történt, amelyek közel vannak a szaglásért felelős helyekhez. Ez arra utal, hogy a szaglás elvesztése csak egy folyamatban lévő, sokkal komolyabb folyamat hatása, amely valójában az agykérgi szövetek zsugorodása” – magyarázta a szakértő.

Gottlieb hozzátette, a koronavírus-fertőzés esetében rendkívül gyakori az agyra gyakorolt hatás, azt pedig még mind a mai napig nem sikerült megfejteniük a kutatóknak, hogy pontosan mi okozhatja ezeket a rendellenességeket.

A Lancet tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány alapján a túlélők egyharmadánál agyi működésre kiható megbetegedéseket azonosítottak, amit a betegség súlyosbodásával kötöttek össze.