Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,24 Ft
Euró
389,02 Ft
Font
454,67 Ft
Bitcoin
57,813 $

60 ezer forintba kerül egy doboz sampon Észak-Koreában

A kommunista pártvezetés óriási vámokat és adókat ró az importtermékekre Észak-Koreában, melynek következtében méregdrága mulatságnak számít az alapvető cikkeket beszerezni.

MTI/EPA/KCNA/KCNA
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Talán nem meglepő, hogy az észak-koreai vezetőség arra törekszik, a legtöbb élelmiszert és háztartási cikket saját erőből állítsa elő, hiszen ez a kommunizmus egyik alapelve, a legtöbb esetben azonban képtelenek kitermelni a javakat, ezért importálniuk kell őket.

Az NK News hírportál egyik forrása szerint drasztikus áremelkedés történt a külföldről behurcolt cikkeknél, egy kilogramm banánért például 15 ezer forintot, míg egy doboz samponért 60 ezer forintot kérnek helyi fizetőeszközben. Soron kívül Rendkívüli üzemanyagár-változás került bejelentésre

Phenjanban olyannyira súlyos a helyzet, hogy a piacon bizonyos élelmiszerek ötszörös áremelkedésen mentek keresztül, még az étkezési olaj és a fogkrém is luxuscikknek számít, mivel kevesen engedhetik meg maguknak, hogy vegyenek ezekből a termékekből.

Legutoljára 2020 telén történt hasonló drágulás, ám az üteme valamelyest lelassult, az Észak-Korea ellen bevezetett gazdasági szankciók következtében azonban újult erővel megemelkedtek az árak, ami ellen sajnos a törékeny lábakon álló iparág semmit sem tud tenni.

Egyetlen nap leforgása alatt 10-15 százalékos áremelkedéseket mértek, az egyik szupermarketben például a rizs kilogrammonkénti ára 22 százalékkal nőtt meg, amiből így kevesebb fogy, bár az is igaz, hogy utánpótlás sem nagyon van, mivel szűkösek a készletek.

Nampho városának kikötőjébe sem érkezik annyi hajó, mint korábban, ami arra utal, hogy külföldről továbbra is akadoznak az importszállítmányok, hiába nyitották újra a határokat a koronavírus-járvány elleni, állítólagosan sikeres védekezést követően.

Tarlós Vitézyről: elég nagy arc kell ahhoz, hogy valaki ilyen nyilatkozatokat tegyen

Budapest volt városvezetője őszinte véleményt fogalmazott meg az egykori BKK-vezért illetően.