Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,90 Ft
Euró
391,04 Ft
Font
457,83 Ft
Bitcoin
60,498 $

80 percig remekül tartotta magát a magyar válogatott, de Portugália 3-0-ra nyert

3-0-ra nyert a portugál válogatott a Puskás Stadionban telt ház előtt, de sokáig remekül helytállt Marco Rossi csapata.

A portugál Cristiano Ronaldo a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 15-én. MTI/EPA/Illyés Tibor
Sport

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A koronavírus miatt 2021-re csúsztatott Európa-bajnokság ötödik napján kezdte meg szereplését Portugália ellen a magyar válogatott a Puskás Ferenc Stadionban, telt ház előtt.

A kezdőcsapatok rengeteget változtak a két csapat 2016-os találkozója óta, a mi kezdő 11-ünkben külön meglepetés, hogy helyet kapott a felkészülési meccseken remek teljesítményt nyújtó Schäfer András. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Az első percekben meddő portugál mezőnyfölény jellemezte a mérkőzést, az ötödik percben meg is jött az első lövés, Jota kiugrott, majd némi forgolódás után a 16-oson kívülről lőtt, Gulácsi oldalra ütötte. Szintén Jota lőtt a 9. percben egy szabadrúgás után, de ez messze elkerülte a kaput.

A félidő harmadáig nem nagyon változott a játék képe, a jóval esélyesebb portugálok a térfelünkön adogatva igyekezett veszélyt teremteni, a mi ellentámadásaink pedig nem jutottak el a portugál kapuig.

A 19. percben talán a meccs legnagyobb helyzetét védte Gulácsi, Cristiano Ronaldo kapott egy kiugratást, a magyar kapus ismét oldalra hárított, a partjelző közben lest jelzett, de a visszajátszások alapján ez véleményes volt.

A 26. percben egy labdaszerzés után akartuk kihozni gyorsan a játékszert a térfelünkről, de Schäfert is elválasztották tőle, a rekontrából Fernando Silva tört a tizenhatoson belülre, de Orban még a lövés előtt közbeavatkozott. A 29. percben aztán Cristiano Ronaldo fejelte Silva beadását mellé.

A magyar válogatott elsősorban a stabil védekezésre koncentrált, igen ritkán bontották fel a 3-5-2-es (védekezésben 5-3-2-es) felállást, míg a portugálok türelmesen próbálták körbepasszolni a szorosan záró védelmet.

Ennek ellenére fél óra után többször is eljutottunk a portugál kapu közelébe, Szalai fejesét hárítani is kellett Rui Patriciónak. A portugálok ezután hamar visszavették a kezdeményezést.

A 39. percben az első félidő legjobbja, Diogo Jota kapott egy labdát Danilótól, fordulásból leadott lövését Gulácsi kiütötte a mezőnybe, míg nem sokkal később Silva adott újabb remek labdát az egyedül hagyott Cristiano Ronaldónak, aki azonban a kapussal szemben hibázott, fölélőtt, így maradt a 0-0 az első félidő végén.

Szalai Ádám b és a portugál Rúben Dias a koronavírus járvány miatt 2021 re halasztott 2020 as labdarúgó Európa bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország Portugália mérkőzésen a Puskás Arénában 2021 június 15 én MTIKovács Tamás

Talán a legjobban az jellemzi az első félidőn látottakat, hogy a portugálok 64%-ban birtokolták a labdát, a második félidőben ezzel a lendülettel folytatták, gyorsan két szögletet is lőhettek, a második után Pepe fejelt remekül, Gulácsi azonban ismét hatalmasat hárított, a sarokból tornászta ki a labdát.

Az 50. percben Szalai Ádám egy távoli lövéssel próbálkozott, ezt védte Patricio, majd az 57. percben egy tetszetős támadás után ismét ő lőtt, ismét a kapusba, ez volt addig talán a legígéretesebb lehetőségünk, percekig tartottuk ekkor a portugál térfélen a játékszert.

Az idő teltével a portugáloknak sürgetőbb lett a dolguk, a magyar válogatott azonban már nem hagyta őket zavartalanul labdázni percekig, korábban támadták őket, így ritkábban tudtak helyzetet kialakítani.

A következő nagy védést a 68. percben kellett bemutatnia Gulácsinak, Bruno Fernandes gondolt egyet, és rápörkölte. kb. 20 méterről, ez is a sarokba tartott, mielőtt a kapus szögletre tolta.

Ezután ismét többet mutattuk magunkat a portugál térfélen, kétszer is a tizenhatoson belül volt pontatlan az utolsó passz, Szalai Ádámnak pedig volt egy elég gyengére sikerült lövése negyed órával a vége előtt. A másik oldalon Fiola kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, de a bíró nem ítélte szándékosnak.

Ennek aztán majdnem meg is lett az eredménye: a 80. percben a csereként beállt Schön Szabolcs futott el a jobbszélen, behúzott a 16-oson belülre és kapura lőtt, a labda Rui Patricio mellett utat is talált a hálóba, a partjelző azonban ezután lest jelzett – helyesen.

Ennek aztán döntő jelentősége lett: a 84. percben Rafa Silva tört be a 16-oson belülre, beadása egy védőről a szintén csereként beállt Guerreiro elé pattant, aki ballal rosszul találta el a labdát, de Orbanon az pont úgy változtatott irányt, hogy Gulácsinak esélye se legyen védeni.

A portugálok ezután felpörögtek, előbb Renato Sanches vágott ki hatalmas sprintet, majd ismét Rafa Silva és Willi Orban voltak a főszerepben, a portugál kapott egy remek kiugratást, a magyar védő pedig lerántotta, amiért ő sárgát, a vendégek büntetőt kaptak, amit Cristiano Ronaldo magabiztosan értékesített.

A magyar válogatott ettől megtört, már nem látszott ugyanaz a lendület rajtuk, ami a második félidő első felében, a hosszabbításban pedig a csodacserének bizonyuló Rafa Silva és Cristiano Ronaldo remek összjátéka végén utóbbi passzolt a kapuba.

A válogatott így vereséggel kezdte újabb EB-szereplését, de az első félidő és különösen a második félidő elejének fegyelmezett játékából lehet majd meríteni a franciák ellen szombaton, az a meccs szintén Budapesten, 15:00-kor kezdődik majd. A csoport másik mérkőzése 21:00-kor lesz Franciaország és Németország között.