Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,31 Ft
Euró
387,03 Ft
Font
451,18 Ft
Bitcoin
66,109 $

A delta variáns megduplázza a kórházi kezelés kockázatát

A The Lancet című szaklapban közzétett kutatás szerint az először Indiában azonosított delta variáns elleni oltások által nyújtott védettség alacsonyabb lehet, mint az először az Egyesült Királyságban azonosított alfa variánsé.

...svg content...Fotó: Unsplash/Forgács Viktor
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A delta variáns megduplázza a kórházi felvétel kockázatát a korábban az Egyesült Királyságban uralkodó változathoz képest, de két adag vakcina még mindig erős védelmet nyújt ellene – állapította meg egy skót tanulmány.

A tanulmány szerint a korai bizonyítékok arra utalnak, hogy az először Indiában azonosított delta variáns elleni védőoltás olyan védelmet nyújt, mely alacsonyabb lehet, mint amit az először a Kentben azonosított alfa variáns esetében tapasztaltak. Soron kívül Nyilatkozott a TEK Orbán Viktor védelméről a Robert Fico elleni merénylet után

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn elhalasztotta a koronavírus miatt hozott korlátozások megszüntetését az Egyesült Királyságban, miután a delta variánssal – amely az alfa variánsnál is fertőzőbb – fertőzöttek száma gyorsan emelkedett.

A The Lancet című folyóiratban hétfőn közzétett tanulmány 19 543 közösségi esetet és 377 kórházi kezelést vizsgált 5,4 millió skóciai lakos körében, amelyek közül 7 723 esetben és 1234 kórházi kezelés során fedezték fel a delta variánst.

Chris Robertson, a Strathclyde Egyetem közegészségügyi epidemiológia professzora elmondta, hogy az életkor és a társbetegségek figyelembevételével a delta variáns nagyjából megduplázta a kórházi felvétel kockázatát, de a vakcinák még mindig csökkentették ezt a kockázatot.

„Ha pozitív a teszt, akkor két adag oltóanyag vagy egy adag 28 napon át tartó oltás nagyjából 70 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés kockázatát”

– mondta Robertson.

Két héttel a második adag után a Pfizer/BioNTech vakcinája 79 százalékos védettséget mutatott a delta variáns fertőzésével szemben, míg az alfa variáns ellen 92 százalékos volt a védelem. Az Oxford/AstraZeneca vakcinája esetében 60 százalékos volt a delta elleni védelem, míg az alfa esetében 73 százalékos – írja az Al Jazeera.

„Az Oxford/AstraZeneca vakcina kevésbé tűnt hatékonynak a Pfizer/BioNTech vakcinához képest a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésében azoknál, akiknél a delta variáns az aggodalomra okot adó mértékű volt”

– írták a szerzők a The Lancet cikkében.

Hozzátették azonban: „Tekintettel ezen adatok megfigyelési jellegére, a vakcina hatékonyságára vonatkozó becsléseket óvatosan kell értelmezni”.

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .