Gondban lehetnek a Pfizer és Moderna vakcinával oltottak?

Fotó: MTI/EPA/Georgia állam közegészségügyi minisztériuma
not image

Borbély Fanni

2021.június.11 - 20:30

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) előzetes adatai alapján a vártnál magasabb a szívizomgyulladásos esetek száma a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások második adagjának beadása után.

A myocarditisos vagy pericarditisos esetekről szóló bejelentések leginkább a 12-24 éves korosztályban voltak jellemzőek, akiket a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna oltóanyagával oltottak be – közölte a CDC, hozzátéve, hogy ezek a korcsoportok a beadott oltások kevesebb mint 9 százalékát teszik ki.

“Nyilvánvalóan van itt egy egyensúlytalanság” – írta Tom Shimabukuro, a CDC Oltásbiztonsági Irodájának igazgatóhelyettese abban a jelentésben, amelyet az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) csütörtökön ülésező tanácsadó testületének küldtek.

Shimabukuro közölte, hogy az oltásbiztonságossági adatbázis – egy másik megfigyelő rendszer – a szívizomgyulladás megnövekedett előfordulását mutatta a 16-39 évesek körében a második adag oltás után, szemben az első oltás felvétele után megfigyelt aránnyal, azonban a betegek közel 81 százaléka teljesen felépült a betegségből.

Az izraeli egészségügyi tárca a közelmúltban közölte, hogy összefüggést talált az oltás és elenyésző számú myocarditisos eset között főként fiatal férfiak körében, akiket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával oltottak be. A CDC közölte, hogy tanácsadó testülete az oltási gyakorlatról jövő héten fogja értékelni a bizonyítékokat és megállapítani a szívizomgyulladás kockázatát a koronavírus elleni mRNS-oltások után.

A szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulását vírusfertőzés, baktériumok, toxinok okozhatják, tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szívritmuszavar. Mivel a szív nem megfelelően működik, akár maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat írja az ATV.