Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,65 Ft
Euró
388,25 Ft
Font
452,69 Ft
Bitcoin
63,462 $

A Covid-igazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén

Ez magában fogja foglalni az oltásra, a tesztelésre és a gyógyultságra vonatkozó adatokat is. Emellett biztonságos lesz, és egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz.

Fotó: Pallag Andrásné asszisztens beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával a Békéscsabán, a Réthy Pál kórház oltópontján 2021. június 14-én. MTI/Rosta Tibor
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Lezárult az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-járvány alatt – jelentette be hétfőn közös közleményben az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács.

A három uniós testület vezetője által hétfőn hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től lép érvénybe. A Covid-igazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén, magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat, biztonságos lesz, és egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz. A rendelet előírja, hogy tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy 100 millió eurót mozgósít az úgynevezett Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből, hogy ezzel a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a polgároknak.

Bocskor Andrea és Schaller-Baross Ernő, a Fidesz uniós parlamenti képviselői az MTI-nek eljuttatott közleményükben azt írták, hogy az Európai Bizottsághoz fordultak, amiért a Covid-igazolvány területi hatályából kifolyólag hátrányos helyzetbe hozza azokat a diákokat, akik Európában, de nem uniós tagállamban kívánnak tanulni.

ENSZ: Emberi jogi katasztrófa alakult ki Mianmarban

A Fidesz képviselői arra kérnek választ az Európai Bizottságtól, hogy szándékában áll-e olyan országokba utazó hallgatók mobilitását elősegíteni, amelyek nem tartoznak az EU oltási rendszerébe. „A bizottságnak világossá kell tennie: miként kívánja biztosítani azt, hogy ezeket a diákokat ne érje hátrány” – húzták alá.

A képviselők rámutattak, hogy a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően már teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen beoltott magyar állampolgárok a szomszédos Ukrajnába, Szerbiába, Romániába és Szlovákiába, viszont még bizonytalan azon diákok helyzete, akik más, nem uniós tagállamban szeretnének tanulni vagy partnerországokból érkeznek.

Forrás: MTI

Gulyás Gergely szerint Magyarország szívességet tesz az EU-nak az uniós elnökséggel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország uniós elnöksége előnyös lehet az Európai Unió számára.

A Fidesz helyi kampányfőnöke vette észre a lángoló választási plakátokat

Ismeretlen tettesek rongálták meg és gyújtották fel a Fidesz választási plakátjait Ózdon, a helyi szervezet és a rendőrség nyomozást indított.

Újabb vizsgálatot indítottak a Boeing ellen

Az Egyesült Államok Polgári Légiközlekedési Hivatala (FAA) vizsgálatot indított a Boeingnál, hogy megállapítsa, helyesen hajtották-e végre a 787-es Dreamliner típusú repülőgépek szárny és törzs közötti csatlakozásainak kötelező ellenőrzéseit.